Απόψεις|20.12.2018 14:39

Λίγη παραπάνω προσοχή δεν βλάπτει...

Βασίλης Λυριτζής

Αν προσέξετε λίγο περισσότερο, κάθε τρεις και λίγο -και τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά- εµφανίζεται ένας Τούρκος αξιωµατούχος, από τον υπουργό Εξωτερικών µέχρι κάποιον στρατηγό, «υπενθυµίζοντας» το καθεστώς των «γκρίζων ζωνών» των εδαφικών διεκδικήσεων. Θα πείτε, συνηθισµένα τα βουνά από τα χιόνια.

Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά είναι που οι γείτονες εξυπηρετούν διά του τρόπου αυτού την πολιτική επέκτασης που µε συνέπεια ακολουθούν όλα τα χρόνια στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αυτήν την εποχή τα πράγµατα έχουν γίνει πιο περίπλοκα, καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν συνδεθεί µε τη µεγάλη γεωπολιτική κινητικότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αλλαγές που συνδέονται µε τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στους «δρόµους» της ενέργειας, και όπως πάντα µε τις µεγάλες αγορές οπλικών συστηµάτων στις οποίες πάντα η Τουρκία έπαιζε σηµαντικό ρόλο, πολλές φορές «παρασύροντας» και σε αντίστοιχες πρακτικές και τη χώρα µας.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστηµα, και µέσω της σύγκρουσης µε τις ΗΠΑ για τα οπλικά συστήµατα (S-400 εναντίον Patriot), έχει οξύνει τη ρητορική της στο Αιγαίο, πολιτική όχι άσχετη και µε τη στρατηγικού χαρακτήρα προσέγγιση Αθήνας - Ουάσιγκτον, η οποία εκφράζεται κυρίως µέσω δύο επιλογών: µε την εντεινόµενη συνεργασία µε το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον ενεργειακό τοµέα και µε τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν ορισµένοι διεθνείς αναλυτές που συνδέουν το σήµερα της συµφωνίας µε τα Σκόπια µε το αύριο των ενεργειακών πόρων σε Κύπρο και Αιγαίο και απορούν που στην Ελλάδα δεν έγινε κατορθωτή η διαµόρφωση µιας εθνικής στάσης γύρω από το θέµα αυτό.

Παράλληλα, και επειδή στην Τουρκία αντιλαµβάνονται τους διαµορφούµενους συσχετισµούς και τις ισορροπίες σε µεγαλύτερο χρονικό και πολιτικό βάθος από έναν εκλογικό κύκλο ή το πρόσκαιρο κοµµατισµό συµφέρον, οι ίδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν το επόµενο διάστηµα µια επιχείρηση όξυνσης, εκ µέρους της γείτονος, των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα πρώτα δείγµατα έχουν κάνει την εµφάνισή τους και γι’ αυτό δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σηµασία η χθεσινή παρέµβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Οι εκλογές, εκλογές, ας έχουµε όµως τα µάτια ανοιχτά...

υφαλοκρηπίδαΑιγαίοΤουρκία