Απόψεις|20.12.2018 14:49

Σκληρά και πειραιώτικα...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να βρίσκει τον υποψήφιό του στην Αθήνα -εκτός απροόπτου- στον Νάσο Ηλιόπουλο. Οµως πιο εντυπωσιακό νοµίζω είναι πως βρήκε η Νέα ∆ηµοκρατία τον υποψήφιό της στον Πειραιά.

Για την ακρίβεια, είναι κάτι παραπάνω από αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι θα έχει τελικά κάποιον που θα διεκδικήσει τον δήµο του µεγάλου λιµανιού µετά το... ναυάγιο µε τον Βασίλη Κορκίδη, τον παραλίγο «γαλάζιο» υποψήφιο που έπειτα από ώριµη σκέψη κατέληξε ότι δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να «κατέβει» κόντρα στον νυν δήµαρχο Γιάννη Μώραλη.

Ο εκλεκτός της ηγεσίας της Νέας ∆ηµοκρατίας λέγεται Νίκος Βλαχάκος. Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε χθες µε την ένθερµη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Νίκος Βλαχάκος, αν και δεν είναι πασίγνωστος στο πανελλήνιο, είναι πολύ γνωστός στον Πειραιά. Πράγµα πολύ θετικό γι’ αυτόν, καθότι στους παραδοσιακούς Πειραιώτες αντικειµενικά απευθύνεται.

Από τις πρώτες πληροφορίες που διάβασα, ο υποψήφιος της Ν∆ έχει ιδιότητες που βρίσκεις µόνο σε αµερικανικά µπλοκµπάστερ: Είναι γιατρός, χειρουργός µάλιστα στο Τζάνειο, και ταυτοχρόνως επίτιµο µέλος της Ενωσης Βατραχανθρώπων, ενώ υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ακριβή εικόνα για τις πολιτικές αντιλήψεις του δεν έχω. Αυτές θα τις διαπιστώσουµε όλοι µαζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, που αρχίζει συντόµως. Οµως αν συνδυάσεις τις παραπάνω ιδιότητες µε τη µανιάτικη καταγωγή του αλλά και τη συµµετοχή στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Πέτρου Μαντούβαλου -στατιστικώς τουλάχιστον-, δύσκολα µπορεί να ανήκει στα στελέχη µε κεντροδεξιό προσανατολισµό.

Πάντως στον κοµµατικό µηχανισµό της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι εδώ και πολλά χρόνια. Ενα γνωστό, τοπικό στέλεχος. Οπότε αποτελεί ξεκάθαρα µια «σκληρά κοµµατική» επιλογή. Εδώ που τα λέµε, µόνο ένα στέλεχος µε υψηλό δείκτη «κοµµατικότητας» θα µπορούσε να δεχθεί µια τέτοια πρόταση. Να πάει για δήµαρχος Πειραιά, σε µια πόλη δηλαδή που οι πάντες λένε (δηµοσίως ή όχι) πως ο Γιάννης Μώραλης «δεν γίνεται να χάσει».

Να σηµειώσω, όµως, πως για όποιον κοιτάζει µε προσεκτική µατιά τα πράγµατα, δεν διαπιστώνει ιδιαίτερη δυσαρέσκεια από την πλευρά του νυν δηµάρχου. Ισως γιατί, όπως λένε οι «κακές οι γλώσσες», µετά την ψήφιση της απλής αναλογικής όλες οι δηµοτικές παρατάξεις δεν σκέπτονται µόνον τις εκλογές αλλά και τους συσχετισµούς στα δηµοτικά συµβούλια µετά από αυτές. Πολλές φορές -λένε- σκέπτονται οι υποψήφιοι πώς δύο παρατάξεις όµορων χώρων είναι καλύτερες από µία. Διασφαλίζουν, βλέπετε, πλειοψηφίες.

Βέβαια, όταν ψηφίστηκε ο νόµος για την εκλογή συµβούλων µε απλή αναλογική, αυτοί που την εισηγήθηκαν άλλα έλεγαν. Μιλούσαν για πολιτικές συγκλίσεις και συνεννοήσεις, για διάλογο µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων. Οµως όλα µπορούν να αλλάξουν, ιδίως όταν τα πράγµατα ζορίσουν

Βασίλης ΚορκίδηςΝίκος ΒλαχάκοςΝάσος Ηλιόπουλος