Απόψεις|19.07.2020 12:07

Το αεράκι από τις Πρέσπες

Έθνος Γνώμη

H Συμφωνία των Πρεσπών ταλάνισε για µεγάλο διάστηµα την πολιτική ζωή µας. Οδήγησε στη διάλυση δύο µικρών κοµµάτων, είτε µέσω µεταγραφών στα δύο µεγάλα, είτε µε αποχωρήσεις. Για το Ποτάµι και τους ΑΝΕΛ αποδείχθηκε ένα κοµβικό και αξεπέραστο εµπόδιο. Η διάλυσή τους βοήθησε στην εκλογική ενίσχυση κυρίως της Ν∆, λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις πρώτες εκλογές που έγιναν στα Σκόπια µετά τη Συµφωνία, πριν από λίγες µέρες, επικράτησε -έστω και µε βραχεία κεφαλή- ο πολιτικός και το κόµµα που είχαν ήπια θέση έναντι της Ελλάδας, που αποδέχονταν δηλαδή ότι τα περί κληρονοµιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν σαχλαµάρες. Βεβαίως εξακολουθεί να υπάρχει ένα ισχυρό τµήµα του πληθυσµού, οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού VMRO, περίπου 1 στους 3 πολίτες, που εµφορείται από τις αρχές του «µακεδονισµού» και του επεκτατισµού.

Στις περσινές ελληνικές εκλογές, το κόµµα που εισηγήθηκε τη Συµφωνία των Πρεσπών ηττήθηκε. Ωστόσο, το κόµµα που προεκλογικά την πολέµησε και τώρα κυβερνά την τηρεί κατά γράµµα. Το ζήτηµα είναι να γίνει το επόµενο βήµα: αφού στη γείτονα επικράτησαν οι πολιτικές δυνάµεις που θέλουν συνεννόηση µε την Ελλάδα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τους οικονοµικούς και άλλους δεσµούς της µε τη χώρα αυτή. Να την καταστήσει «δορυφόρο» της.

Να πάει, π.χ., ο Κικίλιας µε λοιµωξιολόγους καθηγητές και να δώσουν µια βοήθεια σε τεχνογνωσία στην αντιµετώπιση του κορονοϊού, που εκεί σαρώνει… Οι Τούρκοι φέρουν βαρέως ότι ανέλαβε η ελληνική Πολεµική Αεροπορία την εποπτεία του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Ποτέ δεν το χώνεψαν αυτό. Και θα προσπαθήσουν, µέσα από τα αλβανικά κόµµατα που θα συµµετέχουν υποχρεωτικά στη νέα κυβέρνηση της αδύναµης γείτονος, να ελέγξουν όσο περισσότερους τοµείς της δηµόσιας ζωής και της οικονοµίας µπορούν… Αν θέλουµε σε αυτό το παιχνίδι επιρροής και ισχύος να µην είµαστε οι χαµένοι στη «γειτονιά» µας, τότε η κυβέρνηση πρέπει γρήγορα να σχεδιάσει και να δράσει...

Συμφωνία των Πρεσπών