Απόψεις|26.07.2020 12:44

Βαρύ το πολιτικό κλίµα

Βούλα Κεχαγιά

Πολλές φορές η γλώσσα του σώµατος αποκαλύπτει περισσότερα από όσα ο ίδιος ο λόγος. Να, για παράδειγµα η πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Μαξίµου Μητσοτάκης και Τσίπρας µε αφορµή τα Ελληνοτουρκικά. Η κάµερα καταγράφει δύο άνετους πολιτικούς αρχηγούς που χαιρετιούνται µε ευγένεια διά του αγκώνος - όπως το πρωτόκολλο του κορονοϊού επιβάλλει - και ανταλλάσσουν δύο τυπικές κουβέντες (µε ήχο και όχι βουβά), ώσπου να αποχωρήσουν όλοι από το πρωθυπουργικό γραφείο για να ξεκινήσουν τη συζήτηση.

Ωστόσο, κάποιες λεπτοµέρειες υποδηλώνουν την απόσταση. Το «έχουµε να πούµε πολλά» του Αλέξη Τσίπρα είναι µία από αυτές, όχι όµως η κυρίαρχη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά µε απλότητα, πως «έχουµε στη διάθεσή µας πολύ χρόνο», την ώρα που σταυρώνει το αριστερό του πόδι πάνω στο δεξί, δηλαδή στην αντίθετη κατεύθυνση από το σηµείο που κάθεται ο Τσίπρας. Αµέσως µετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία σταυρώνει το δεξί του πόδι προς τα αριστερά, επίσης στην αντίθετη κατεύθυνση από την πολυθρόνα στην οποία έχει πάρει θέση ο πρωθυπουργός. Οι ειδικοί λένε ότι η στάση του σώµατος φανερώνει και τη διάθεση που έχουν τα πρόσωπα όταν συναντώνται µεταξύ τους ή ακόµη και τον βαθµό αποδοχής που έχει το ένα για το άλλο…

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις «διαρροές» που είδαν µετά τη συνάντηση το φως της δηµοσιότητας και έκαναν λόγο για «βαρύ κλίµα» στο ραντεβού Μητσοτάκη και Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δύο πολιτικών δεν είναι και οι καλύτερες. Κάτι που δεν οφείλεται µόνο στη θεσµική τους ιδιότητα, αυτή του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε αντεστραµµένους ρόλους πριν και τώρα, που εκ των πραγµάτων πυροδοτεί συγκρούσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Ζάππειο είχε πει: «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω µια τυπική σχέση... όταν συναντιόµαστε το κλίµα είναι καλό, αλλά δεν είµαστε φίλοι».

Από εκείνη τη συνέντευξη µεσολάβησαν πολλά. Η Ν∆ υιοθέτησε τη λογική των παράνοµων ηχογραφήσεων, χειροκρότησε τη µέθοδο των κασετών, ζήτησε τη διαγραφή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε έναν πρώην υπουργό του στο Ειδικό ∆ικαστήριο. Ο Τσίπρας καταλογίζει στον Μητσοτάκη ότι αποδέχεται ως εργαλείο παρακρατικές πρακτικές. Η πραγµατικότητα µόνο φίλους δεν τους κάνει. Ειδικά όταν ο πρωθυπουργός υπαινίσσεται ότι το 40% του περασµένου Ιουλίου λειτουργεί ως «λευκή επιταγή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται για συνεννόηση στα εθνικά, αλλά ως εκεί.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςελληνοτουρκικές σχέσεις