Απόψεις|21.12.2018 12:41

Έθνος γνώμη: Οικογενειακές ασθένειες

Έθνος Γνώμη

Οπως είναι γνωστό, ο δρόµος προς την κόλαση είναι στρωµένος µε καλές προθέσεις: θεωρητικά, ο οικογενειακός γιατρός θα µπορούσε να λειτουργήσει ως ένας πρώτος «κυµατοθραύστης», που θα µείωνε τον φόρτο εργασίας των γιατρών στα κέντρα υγείας και τα νοσοκοµεία.

Θεωρητικά – διότι στην πράξη οι αµοιβές των γιατρών καθορίστηκαν σε τόσο χαµηλά επίπεδα που ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν. Το αποτέλεσµα, προφανές – το να βρει κάποιος οικογενειακό γιατρό ισοδυναµεί µε το να κερδίσει λαχείο!

Αντί λοιπόν το υπουργείο Υγείας να λάβει τα µέτρα του -να αναζητήσει περισσότερους πόρους για να υποστηρίξει τον νέο θεσµό, έστω και µε προσωρινή αναβολή του µέτρου-, προχωρεί στην εσπευσµένη εφαρµογή του, πράγµα που σηµαίνει ότι εκατοµµύρια πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρική φροντίδα, χωρίς την παραµικρή πρόσβαση στην -κατά τα άλλα- δωρεάν υγεία.

Υπάρχει ακόµα καιρός για σωστές αποφάσεις: ο οικογενειακός γιατρός δεν πρέπει να «καεί» µε την πρεµιέρα του, ούτε µπορεί ένα κατά τα άλλα πολύ σωστό µέτρο να προκαλεί τέτοιες διακρίσεις ανάµεσα στους πολίτες, αφού κάποιοι θα έχουν γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και άλλοι αργή και ακριβή. Ας γίνει πρώτα σωστά η οργάνωση και µετά να εφαρµοστεί για να πετύχει!

υπουργείο Υγείαςοικογενειακός γιατρόςυγεία