Απόψεις|21.12.2018 14:17

Το φάντασµα του Κασόγκι...

Γιώργος Καπόπουλος

Μέσα σε λίγες µέρες οι ΗΠΑ συζήτησαν την έκδοση του Γκιουλέν, ενέκριναν την πώληση πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία και κορύφωσαν τη συνολική ανατροπή της πολιτικής τους στη Μέση Ανατολή µε την εσπευσµένη αποχώρηση των δυνάµεών τους από τη Συρία, όπου άφησαν τους µέχρι χθες συµµάχους τους Κούρδους µόνους απέναντι στην προαναγγελθείσα από τον Ερντογάν εισβολή.

Τι προσπαθούν να διασφαλίσουν οι ΗΠΑ µε την παραπάνω πλήρη ανατροπή, που παραπέµπει σε αντίδραση υπό το κράτος πανικού; Τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από την περιφρούρηση του ρόλου και του κύρους του κυριότερου συµµάχου τους στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο Ερντογάν έχει στα χέρια του στοιχεία για τη δολοφονία Κασόγκι που απειλούν και την πρωτοκαθεδρία του διαδόχου του θρόνου και τον περιφερειακό ρόλο του Ριάντ.

Ετσι µόνο µπορεί να ερµηνευθεί η απόφαση του Τραµπ για αποχώρηση από τη Συρία, µια κίνηση που εδραιώνει τον πλήρη έλεγχο της χώρας από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και τη ∆αµασκό, καθώς οι Κούρδοι των οργανώσεων PYDYPG δεν έχουν πλέον άλλη επιλογή παρά να συµβιβαστούν µε τον Ασαντ.

Το ερώτηµα που τίθεται πλέον είναι αν η αναµφισβήτητη τακτική επιτυχία του Ερντογάν να εκβιάσει µέσω Σαουδικής Αραβίας την εγκατάλειψη των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ µπορεί να οδηγήσει σε συνολική εξοµάλυνση των σχέσεων ΑγκυραςΟυάσιγκτον. Αν δηλαδή µπορεί ο Ερντογάν να εκβιάσει τις ΗΠΑ να τον αποδεχθούν ως κύριο στρατηγικό περιφερειακό εταίρο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η απόφαση Τραµπ βρήκε αντίθετους το Στέιτ Ντιπάρτµεντ και το Πεντάγωνο, καθώς προφανώς εκτιµούν ως βαρύ το πλήγµα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και όχι µόνο. Πρόκειται για τη δεύτερη, µετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συµφωνία για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράµµατος του Ιράν, µείζονος κλίµακας ανατροπή της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην περιοχή

δολοφονία Κασόγκι