Απόψεις|02.08.2020 13:24

Όχι άλλες «παροχές»...

Βούλα Κεχαγιά

Το Ασφαλιστικό αποτελούσε ανέκαθεν µια καυτή πατάτα για τους κυβερνώντες. Κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αποσύρουν ασφαλιστικές µεταρρυθµίσεις υπό την απειλή της κατάρρευσής τους και πολιτικά κόµµατα καταποντίστηκαν στα χρόνια των µνηµονίων, εφαρµόζοντας συνολικά 13 περικοπές στις συντάξεις.

Εξ αυτού του λόγου, όταν το ΔΝΤ απαίτησε τη µείωση κατά 1% του ΑΕΠ επί της δαπάνης του Ασφαλιστικού για το 2020, η κυβέρνηση Τσίπρα εργάστηκε επί έναν χρόνο σιωπηρά για την αποτροπή αυτής της καταστροφικής εξέλιξης. Και το πέτυχε. Σε σηµείο που η τότε αξιωµατική αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη ισχυριζόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντάλλαξε σε συµφωνία µε τους Ευρωπαίους τη διάσωση των συντάξεων µε την επίλυση του Μακεδονικού, για να τον διαψεύσει µε ιδιαίτερη ενόχληση η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ µε σχόλιό της µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου. 

Ο πολιτικός αντίκτυπος των παρεµβάσεων που συνδέονται µε τις συντάξεις φάνηκε άλλωστε και πέρυσι τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη χορήγηση της λεγόµενης «13ης σύνταξης», για την ακρίβεια τµήµα της -το υπόλοιπο σχεδιαζόταν να δοθεί την περίοδο των Χριστουγέννων-, όµως οι πολιτικές εξελίξεις ανέτρεψαν τα δεδοµένα. Τότε, µολονότι δόθηκε στο σύνολο των συνταξιούχων ένα σεβαστό ποσό, βοηθούσης της ΝΔ δηµιουργήθηκε µια αρνητική εικόνα που εµφάνιζε την κυβέρνηση να «δωροδοκεί» προ ευρωεκλογών τους συνταξιούχους µε... ψίχουλα. Το ότι οι συνταξιούχοι «στράβωσαν» µε την ενίσχυση αυτή, η οποία επρόκειτο να έχει µόνιµο χαρακτήρα, καταγράφηκε στις κάλπες κυρίως του Μαΐου.

Τώρα, ήρθε η ώρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να έρθει αντιµέτωπη µε τους συνταξιούχους. Η απόφαση του ΣτΕ την αναγκάζει να δώσει τα αναδροµικά από τις περικοπές που έκανε ο Γ. Βρούτσης το 2012 στους δικαιούχους. Εξ ου ο πρωθυπουργός εµφανίστηκε στη Βουλή να ανακοινώνει µεγάθυµος ότι θα δοθούν σε όλους και όχι µόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε άλλη πολιτική επιλογή. Οµως, αναδροµικά θα εισπράξουν µόνον όσοι είχαν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και όχι οι χαµηλοσυνταξιούχοι. Και επιπλέον τα ποσά που θα δοθούν είναι «κουρεµένα» σε ποσοστό 60%, καθώς η κυβέρνηση δίνει τη δική της «ερµηνεία» στην απόφαση του ΣτΕ και εξαιρεί τις επικουρικές και τα δώρα. Από τα 2,5 εκατοµµύρια συνταξιούχων µόνο το 1 εκατοµµύριο, λοιπόν, θα πάρει αναδροµικά και αυτά πετσοκοµµένα. Με τη σύσταση να µη θελήσουν και άλλα, διότι η κυβέρνηση δεν µπορεί να κάνει και άλλες «παροχές». Θρίαµβος!

ΑσφαλιστικόΔΝΤσυνταξιούχοιαναδρομικά