Απόψεις|04.08.2020 23:09

Το Καλοκαίρι μέσα πλέον από μια οθόνη

Ρόμπερτ Πεφάνης

Λυπηρό το θέαμα πλέον στις παραλίες το καλοκαίρι! Η συντριπτική πλειοψηφία των λουόμενων ασχολείται με τα κινητά, αγνοώντας τα όσα λαμβάνουν χώρα στην πλαζ.

Η ξέφρενη ανάπτυξη της Τεχνολογίας, δεν αντιστρέφεται. Και δεν πρέπει να αντιστραφεί.

Ο Κόσμος μας είναι όσο ποτέ άλλοτε συνδεδεμένος, η καθημερινότητά μας είναι πιο εύκολη, η Γνώση είναι κυριολεκτικά προσιτή σε όλους. Ως επακόλουθο των κοσμογονικών  αλλαγών, επηρεάζεται τα μάλα και η ανθρώπινη φύση.

Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί μια νέα πάθηση στην Ψυχιατρική: η F.O.M.O (Fear of missing out), ελληνιστί, η φοβία της απώλειας ενημέρωσης, είτε για ένα γεγονός, είτε για μια εξέλιξη μέσω των Social Media.

Σύμφωνα λοιπόν με την καλπάζουσα αυτή κοινωνική διαταραχή, ο παθών αρνείται να αποσυνδεθεί από τα κοινωνικά δίκτυα, τα mail, τις ειδήσεις, το χρηματιστήριο, από το φόβο ότι δεν θα δει έγκαιρα ένα post, ένα σημαντικό mail, μια είδηση κ.λπ. Δυστυχώς, η πληθώρα και η ταχύτητα διασποράς της πληροφορίας, εντείνει την ψυχαναγκαστική αυτή συνήθεια, κάτι που βλέπουμε ολοένα και περισσότερο γύρω μας.

Μπορούμε να ξεφύγουμε; Μάλλον όχι! Έχει παρατηρηθεί ότι η προσπάθεια απεγκλωβισμού από την ενασχόληση με το κινητό, συνήθως οδηγεί σε εκνευρισμό, σύνδρομο στέρησης και δημιουργία χρόνιου άγχους, καθώς νομίζει ο παθών ότι οι ευκαιρίες παρουσιάζονται και ο ίδιος είναι αποκομμένος (καλύτερα, αποσυνδεδεμένος) και ως εκ τούτου, τις χάνει. Μένει εκτός…

Όπως έγραψε και ο Αϊνστάιν προ πολλών ετών (παραθέτω το ακριβές απόφθεγμα): «I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of idiots».

Υ.Γ.: Καλό καλοκαίρι!

καλοκαίρικινητά τηλέφωνα