Απόψεις|22.12.2018 18:31

Η ρίψη των αυγών στο Ράμα

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Αν δεν είδατε τη σκηνή που ο Αλβανός βουλευτής πέταξε αβγό στον πρωθυπουργό Ράµα µε εκπληκτική ευστοχία και του λέρωσε το σακάκι, έχετε παρακάµψει ένα σηµαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του κοινοβουλευτισµού. Oχι διότι η ρίψη αβγού είναι κάτι πρωτότυπο. Ούτε γιατί λερώνεται το σακάκι του ρήτορα. Εχει σηµειωθεί σε αρκετά Κοινοβούλια. Η πρωτοτυπία έγκειται αλλού: Ο ωορρίπτης βουλευτής είχε ήδη πολιορκηθεί από φύλακες και συναδέλφους του, καθότι πλησίασε τον Ράµα µε σκοπούς προφανείς. Με µια εκπληκτική όµως κίνηση, που θα ζήλευαν και οι εµπειρότεροι καλαθοσφαιριστές, η βολή του διέγραψε τροχιά πάνω από τα κεφάλια των αµυνοµένων και κατέληξε στο σακάκι του Ράµα. 

Η πράξη ήταν προφανώς προµελετηµένη. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν κυκλοφορεί µε κοστούµι, γραβάτα και ένα ωµό αβγό στην τσέπη. Ο δράστης αποφάσισε να εκδηλώσει τη σκοπευτική του δεινότητα από την προηγουµένη το βράδυ, όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν αβγά στο ψυγείο. Εσπευσε στην ΕΒΓΑ της γειτονιάς του και αγόρασε δύο, ώστε να έχει ρεζέρβα αν του συνέβαινε ατύχηµα. Είµαι βέβαιος ότι αν εξεταστεί η τσέπη του, θα βρεθούν µέσα ίχνη σπασµένου αβγού. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουµε ξεπεράσει το στάδιο της εκτίναξης αντικειµένων. Αλλωστε, οι περισσότεροι βουλευτές έχουν χοληστερίνη και αποφεύγουν τα αβγά. Εχουµε όµως άλλα χούγια. 

∆εν µας φτάνει που οι τροπολογίες περιέχουν και νοµοσχέδιο. Θέλουµε τα νοµοσχέδια να µην περιέχουν τροπολογίες. Γι’ αυτό χτυπάµε δυνατά πάνω στα έδρανα τα αντίγραφα των νοµοσχεδίων, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τον αριθµό των τροπολογιών που περιλαµβάνουν. Θα αρκούσε να λέµε ότι το νοµοσχέδιο έχει δέκα σελίδες και οι τροπολογίες εκατό. Οι περισσότεροι βουλευτές γνωρίζουν τη διαφορά µεταξύ των δύο αριθµών. 

Αλλά αν δεν µαστιγώσεις τα έδρανα και δεν βάλεις τις φωνές, τι αξία έχει να είσαι βουλευτής; Είµαι βέβαιος ότι ο κ. Τσακαλώτος θα προτιµούσε να του πετάξει ο κ. Βαρβιτσιώτης ένα αβγό, παρά να του φωνάζει χτυπώντας µανιωδώς τα έδρανα µε το πακέτο των τροπολογιών. Ισως πρέπει η γραµµατεία της Βουλής να µοιράζει και από ένα αβγό στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, µαζί µε τα νοµοσχέδια. Καιρός πια, έπειτα από τριάµισι χρόνια στην καρέκλα, ο κ. Τσακαλώτος να αλλάξει επιτέλους σακάκι. Αν, βέβαια, βρεθεί κανείς από την αντιπολίτευση που να ξέρει σηµάδι.

 
αυγάΈντι Ράμα