Απόψεις|22.12.2018 19:08

«Καθαρό» αίµα, ακάθαρτος εγκέφαλος

Newsroom

* του Ιωάννη Σάββα

Σε µια εποχή που παρατηρούµε κατάπληκτοι την άνοδο φασιστικών και ρατσιστικών κινηµάτων στον δυτικό κόσµο, η έννοια του έθνους αρχίζει ξανά να ενδύεται τον µεταφυσικό, εξωλογικό µανδύα της. 

Είναι λες και οι πρόσφατες φρικωδίες και τα ειδεχθή εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας που συντελέστηκαν στους δύο παγκοσµίους πολέµους (αλλά και σε κάθε πόλεµο) να έχουν διαγραφεί από την περιοχή της µνήµης πολλών ατόµων αλλά και ολόκληρων λαών. Λαοί όπως ο ελληνικός και ο κυπριακός, που υπέφεραν τα πάνδεινα από τον φασισµό όλων των ειδών και εν µέρει υποφέρουν ακόµα, παρουσιάζουν µια τάση συµπάθειας, αν όχι στήριξης σε επικίνδυνες φασιστικές ιδέες. Τελικό αποτέλεσµα να ενθαρρύνονται συγκεκριµένοι πολιτικοί φορείς, δηµοκρατικοί κατά τα άλλα, προς τη διατύπωση φασιστικών και αντιεπιστηµονικών απόψεων περί γνήσιων και καθαρών Ελλήνων.

Αποτελεί προσφιλή ψυχολογική τακτική η εκµετάλλευση του πανανθρώπινου φόβου για το Αγνωστο και του σεβασµού προς το θείο, από τη διαχρονική τάξη των εκµεταλλευτών διαµέσου πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων συστηµάτων. Οι περισσότεροι, δυστυχώς, άλλοτε από υστεροβουλία και άλλοτε από ανοησία που ευγενικά τη βαφτίσαµε άγνοια, συγχέουν την έννοια έθνος µε την έννοια κράτος και από εθνικιστές καταλήγουν κάργα «κρατιστές». Τα δεινά της ανθρωπότητας έχουν τη ρίζα τους ακριβώς σε αυτήν τη σύγχυση.

Η λέξη έθνος, σανσκριτικής προέλευσης, είναι λέξη που αναφέρεται κατεξοχήν στην επιστήµη της Βιολογίας και σηµαίνει το «όµοιον αίµα», τους συγγενικούς δηλαδή δεσµούς µιας οµάδας ανθρώπων. Για να µπορέσει να υπάρξει το όµαιµον (που όντως υπήρξε σε πρωτόγονες κλειστές κοινωνίες πριν από τις ιστορικά θεµελιωµένες µεταναστεύσεις των λαών από τις αρχικές κοιτίδες τους), εννοείται ότι όλα τα µέλη του έθνους είναι κοντινοί ή µακρινοί συγγενείς και αποτελέσµατα αιµοµιξίας, ενώ οι επιµειξίες µε αλλόφυλους εντελώς απαγορευµένες, αφού έστω και µία επιµειξία θα ήταν αρκετή για να σπάσει αυτήν τη διαδοχική αλυσίδα της οµαιµοσύνης.

Η λέξη κράτος, από την άλλη, είναι καθαρά ένας νοµικός όρος, που αφορά τον νοµοθέτη ο οποίος καθορίζει τον χώρο και τον τρόπο δράσης και οργάνωσης µιας οµάδας ανθρώπων. Οι σηµερινοί εθνοκάπηλοι µιλούν για έθνος και εννοούν µόνο τα χώµατα, το µεγάλωµα δηλαδή των συνόρων του κράτους (από όπου και προκύπτει η εσφαλµένη ταύτιση έθνους και κράτους)

* Ο Ιωάννης Σάββας είναι αρχαιολόγος-ιστορικός ερευνητής