Απόψεις|23.12.2018 15:21

Η αποχώρηση του Τραμπ από τη Συρία

Πάνος Θεοδωρίδης

Μπορεί να αποφασίστηκε αιφνίδια ή όχι – πού να µπαίνεις αζηµίως στον εγκέφαλο του Τραµπ. Αλλά να αφαιρείς στρατό για τους λόγους σου και να παραιτείται ο υπουργός Αµύνης σου, ε, αυτό είναι είδηση. Ο πρόεδρος θυµήθηκε τον επιχειρηµατία, κατά το συνήθειό του, έκανε λογαριασµούς µε το αριθµητήριο και αδυνατίζει πάγιες πολιτικές της χώρας του επειδή δεν του πληρώνουν τα δισ. για το µεξικάνικο τείχος που ονειρεύεται.

Αφαίρεση αυτών των στρατευµάτων, και παρά τις δηλώσεις παρηγοριάς υπέρ του άξονα Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, µε τους Ρώσους µέσα στη Συρία και τους Τούρκους να οραµατίζονται µπουκάρισµα σε ξένη χώρα για να πιέσουν τους Κούρδους, δεν είναι καλή είδηση. Για την Αµερική εννοώ. Η βαλκανική τους επιχείρηση εκκρεµεί, το ίδιο και η ζυγαριά µεταξύ των S-400 και των F-35. Αν κάποιος υποστηρίξει πως έτσι η Τουρκία ετοιµάζεται να αλωνίσει στα νότια σύνορά της, µάλλον θα του δώσω δίκιο.

Ισως έχει να κάνει µε το σίγουρο, κρυφό παζάρι µε το οποίο ασχολούνται αµερικανικές και τουρκικές υπηρεσίες για να καταλαγιάσει η ένταση ανάµεσα στις δύο χώρες. Και, βέβαια, εάν ο επιχειρηµατίας πρόεδρος, εφησυχασµένος που τον αγαπούν σε πολλές πολιτείες του, επιτρέψει στους Τούρκους να ασχοληθούν µε τον αντικουρδικό τους αγώνα, βλέπω τον ΙSIS να θεριεύει και πάλι, µε αποτέλεσµα να τσινήσει και να βρει πατήµατα αναβίωσης.

Βέβαια, η «σφράγιση» του Αιγαίου υπέρ των ΗΠΑ, µε στόλους, ελικόπτερα, και εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, µπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, αλλά µε µια µικρή λεπτοµέρεια: η Τουρκία, αν αφεθεί στα οράµατά της, υποτίθεται πως θα τη σταµατήσουν οι εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή. Το όνοµα της Ελλάδας ξαναβγαίνει στις αγορές του πολέµου.

Θα µου πείτε πως επειδή το είπε ο Τραµπ δεν σηµαίνει πως πήραν τα καράβια τους και τα φόρτωσαν στρατά και µας κουνάνε µαντίλι. Το πιθανότερο είναι να µείνουν δηλώνοντας ότι φεύγουν. ∆εν θα είναι η πρώτη φορά. Αλλά η χειρονοµία και η κίνηση έγιναν και η παραίτηση του υπουργού του σηµαίνει πως διέγνωσε κάποιο κενό ασφάλειας. Μακάρι να λαθεύω τελείως, χριστουγεννιάτικα.

ΣυρίαΝτόναλντ Τραμπ