Απόψεις|24.12.2018 14:16

Πολλαπλώς εκτεθειµένοι

Βούλα Κεχαγιά

Η διαπίστωση κρύβει κινδύνους κυρίως για τη Νέα ∆ηµοκρατία, καθώς εµφανίζονται στελέχη της όχι απλώς να «κεντούν» πάνω στο γνωστό µοτίβο, αλλά συγχρόνως να υποστηρίζουν ότι η «συναλλαγή» του πρωθυπουργού έγινε µε τη Γερµανίδα καγκελάριο.

∆εν ξέρω πώς ακούγονται όλα αυτά στην ηγεσία της Ν∆, που τουλάχιστον «κρατήθηκε» και δεν µίλησε µε ονόµατα όταν επανειληµµένως προκλήθηκε από το Μαξίµου να κατονοµάσει τους ηγέτες που συµµετείχαν στη «συναλλαγή». Οµως τώρα που βουλευτές της πάνε το πράγµα παραπέρα και ισχυρίζονται ότι η Μέρκελ έρχεται για να διαπιστώσει την πρόοδο της «συναλλαγής», η Πειραιώς εµφανίζεται πολλαπλώς εκτεθειµένη.

Ας φανταστούµε τι θα γινόταν εάν στελέχη της κυβέρνησης έτσι αυθαίρετα, παραµονές Χριστουγέννων, σχολίαζαν δηµοσίως πως η Ανγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα αρχές του χρόνου για να βάλει «πάγο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή το κόµµα του αρνείται να ψηφίσει τη Συµφωνία των Πρεσπών!

Ή εάν το προχωρούσαν και άλλο, υποστηρίζοντας ότι θα συναντηθεί µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για να αποδοκιµάσει τις θεωρίες του περί ανταλλαγµάτων!

Η κατάσταση δεν είναι απλή και χρήζει προσοχής για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέµα. Η Ρωσία καταγγέλλει ευθέως τις ΗΠΑ, γιατί, όπως υποστηρίζει, αναµειγνύονται στα εσωτερικά της ΠΓ∆Μ, σε ό,τι αφορά την επίλυση του ονοµατολογικού. Και να τώρα που στελέχη της Ν∆ δίνουν πάτηµα ξανά στη σεναριολογία µε αφορµή την επίσκεψη Μέρκελ.

Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι ΗΠΑ και Γερµανία στέκονται αδιάφορα απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών. ∆εν το έχουν κρύψει, άλλωστε, ότι επιθυµούν διακαώς την κύρωσή της. Ασφαλώς οι προθέσεις της Μέρκελ θα αποτυπωθούν εν µέρει όταν θα έχει ολοκληρώσει τη διήµερη επίσκεψή της στην Αθήνα. Ας ελπίσουµε ότι έως τότε δεν θα έχει γραφτεί ότι έρχεται για να επηρεάσει βουλευτές να ψηφίσουν τη συµφωνία.

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ό,τι λες, ό,τι κάνεις και πρώτιστα ό,τι επιλέγεις, το βρίσκεις µπροστά σου. Τα είχε πει και ο Χαρίλαος Φλωράκης µε τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο...

Αλέξης ΤσίπραςΆνγκελα Μέρκελ