Απόψεις|24.12.2018 14:20

Η Χρονιά της Σαρανταποδαρούσας

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το 2019 πάλι θα είναι η «Χρονιά του Χοίρου» (τι µαθαίνει κανείς ψάχνοντας). Οµως κάπου ενδιάµεσα, στη λήξη του πρώτου εξαµήνου της χρονιάς, για το ελληνικό πολιτικό «ωροσκόπιο» ήταν η... «Χρονιά της Σαρανταποδαρούσας». Αυτόµατα το µυαλό πάει στο βρετανικού τύπου χιούµορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είχε συγκρίνει τη Ν∆ µε το εν λόγω έντοµο. Από εκεί στα κατορθώµατα και τις περιπέτειες του υπουργού Οικονοµικών.

Ε, ήταν ο άνθρωπος της χρονιάς, πώς να το κάνουµε (Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, φυσικά, διότι για τον ΣΥΡΙΖΑ µιλάµε, τυχόν συγκρίσεις αποτελούν µια ιδιότυπη «αριστερή» ιεροσυλία). Μη σας πω ότι είναι το πρόσωπο των τριών προηγούµενων χρόνων. Ας µην ξεχνάµε ότι µιλάµε για τον άνθρωπο που ανέλαβε να µετατρέψει τα «ρίσκα» του Γιάνη Βαρουφάκη σε ευρω-βεβαιότητες.

Τούτα όµως ανήκουν στο µακρινό παρελθόν. Καµία σχέση δεν έχουν µε το φωτεινό µας µέλλον: Αυτό που ωραιότατα µπορεί να συνδυάσει έναν προϋπολογισµό που εγκρίθηκε από το Eurogroup της «νεοφιλελεύθερης ηγεµονίας» -όπως λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- µε τις κάρτες που µας στέλνει το γραφείο Τύπου του. Με αναφορές σε «συλλογική σκέψη» και «πράξη», συνοδεία ενός µετεπαναστατικού πίνακα της Ρωσικής Πρωτοπορίας.

Ολα γίνονται. Ας µην ξεχνάµε ότι µιλάµε για τον υπουργό Οικονοµικών, που περιέγραψε τη φορολογία, µιλώντας στον προϋπολογισµό, ως εξής: «Να έχεις τη χρηµατοδότηση και τη στήριξη του κόσµου για τον δηµόσιο τοµέα». Μπορώ πάντως να τον βεβαιώσω ότι αυτό δεν απηχούσε ακριβώς το πνεύµα όσων ξέρω και πριν από λίγους µήνες συµπλήρωναν τη δήλωση. Οπως επίσης ότι δεν έχω στον κύκλο µου εφοπλιστές και ζάπλουτους.

Μιλάµε επίσης για τον υπουργό που βρίσκει ελάχιστα ενδιαφέρουσες τις κόντρες µε τους βουλευτές της Ν∆. Αντιθέτως απολαµβάνει να αντιπαρατίθεται µε τον Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ για την Αριστερά και την παγκοσµιοποίηση. Οπως και να «κράζει» συστηµατικά το ΚΙΝΑΛ ως… γιαλαντζί σοσιαλδηµοκράτες που τους πάει όπου θέλουν ο Βενιζέλος και η παρέα του.

Κάτι µου λέει, πάντως, πως όλες αυτές οι αναζητήσεις ξεθωριάζουν στις τακτικές συναντήσεις που έχει τους τελευταίους µήνες µε τους συνδικαλιστές π.χ. της Α∆Ε∆Υ. Εκεί που η «ευρύτερη θέαση» των πραγµάτων πάει περίπατο, καθώς ανταµώνει µε την ελληνική πραγµατικότητα.

Μια και το ξεκίνησα µε τα ωροσκόπια, ας το κλείσω κι έτσι: Για το 2019 οι αστρολόγοι συγκλίνουν στο ότι θα είναι µια αντιφατική χρονιά. Οσο και αν το έψαξα, όµως, δεν αναφέρουν τίποτε για το αφορολόγητο. Οι αστρολόγοι της Πειραιώς, πάλι, λένε ότι θα καταργηθεί, αν και δεν πέφτουν συνήθως µέσα. Ξέρει κάτι παραπάνω ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

ΥΓ.: Α, ναι! Να µη χάσει και τη νέα ταινία της Σκάρλετ Γιόχανσον «Rub & Tug», που γυρίζεται το 2019. Βέβαια δεν θα τονίζεται και τόσο η θηλυκότη τά της, την οποία έχει επαινέσει ο υπουργός Οικονοµικών. Θα υποδύεται έναν τρανς άντρα.

υπουργείο ΟικονομικώνΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΣΥΡΙΖΑ