Απόψεις|18.09.2020 11:25

Η κυβέρνηση θέλει να το κάνει όπως το Ισραήλ: Το lockdown η «καλύτερη» μέθοδος

Βούλα Κεχαγιά

Για την μνημειώδη αστοχία ή κατά την κυβέρνηση «ανορθογραφία» με τις μάσκες στα σχολεία μπορεί και να ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που πίεσε την κατάσταση κι έγιναν όλα βιαστικά απεφάνθη ο αποψιλωμένος υπουργός Ανάπτυξης. Μπα; Καινοφανής θεωρία. Γιατί η επίσημη γραμμή των κυβερνώντων είναι πως υπήρξε ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ναι, αναντίρρητα. Το διαπιστώσαμε με τον τουρισμό, με την ασφυξία στις επιχειρήσεις, με το άνοιγμα των σχολείων με την οριακή κατάσταση στην οποία οδηγείται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι πολίτες πάλι έχουν αρχίσει να έχουν διαφορετική γνώμη για το κυβερνητικό success story. Η έρευνα της Prorata είναι ενδεικτική και φανερώνει ότι δεν είναι όλα γραμμένα στις πλάκες του Μωϋσή.  Στο ερωτηματολόγιό της για την Covid 19, το 47% των πολιτών αξιολογεί θετικά την διαχείριση της πανδημίας. Το ποσοστό δεν θα ήταν κακό εάν δεν υπήρχε η σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Περί τα τέλη Μαϊου το 71% βαθμολογούσε θετικά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Συμπυκνωμένους ωστόσο στην απόφαση για γενικό lockdown.

Η λογική «κλειστείτε στα σπίτια σας» (για να νοσήσετε σταδιακά)  δεν είχε ως στόχο μόνο την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά πρωτίστως την αντοχή του συστήματος υγείας. Ένα σύστημα που έπρεπε να θωρακιστεί για την αντιμετώπιση του νέου κύματος αλλά όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία με μία μετρίου κινδύνου εξάπλωση κινδυνεύει να κρασάρει. Εντάξει, θα ανοίξουν άλλες 40 ΜΕΘ λένε τώρα, αλλά ας μη ξεχνάμε η προτεραιότητα βρίσκεται στο να προσληφθούν 15.000 οπλίτες.

Η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να το κάνει όπως το Ισραήλ. Ένα νέο lockdown 15 ημερών στην Αττική είναι η καλύτερη μέθοδος. Περιορίζεις τον πληθυσμό, δεν περνάει κουνούπι που θα’ λεγε κι ο αποψιλωμένος και ησυχάζεις. Και μετά πάλι από την αρχή….

ΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑΆδωνις ΓεωργιάδηςμάσκεςΝέα Δημοκρατίαάνοιγμα σχολείων