Απόψεις|27.12.2018 13:44

Ελληνική boxing day

Βασίλης Λυριτζής

Στη Μεγάλη Βρετανία την ονοµάζουν boxing day. Είναι η εποµένη µέρα των Χριστουγέννων, µέρα που στις περισσότερες χώρες του κόσµου -της Ελλάδας συµπεριλαµβανοµένης- τα πάντα είναι κλειστά. Είτε για την «ξεκούραση» από τη χριστουγεννιάτικη διασκέδαση, είτε ανταποδοτικά για την εργασία των ανοικτών καταστηµάτων της Κυριακής.

Είναι αλήθεια βέβαια ότι αν επιχειρήσεις να φας ένα πιάτο φαΐ το βράδυ των Χριστουγέννων στο Λονδίνο, είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις στο κρεβάτι νηστικός. Διαφορετικοί λαοί και διαφορετικές συνήθειες.

Λέγαµε όµως για την boxing day ως µια ειδική µέρα που οι Βρετανοί πλασάρουν παγκοσµίως. Το ποδοσφαιρικό θέαµα προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή οικογενειακής διασκέδασης µια µέρα που όλος ο κόσµος γιορτάζει µια ιδιαίτερη γιορτή.

Μα µπάλα χριστουγεννιάτικο; θα αναρωτηθούν πολλοί. Κι όµως, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να προβάλεις παγκοσµίως τη διαφορετικότητα της χώρας σου (και να νιώσουν και ευτυχείς και τα εκατοµµύρια των οπαδών του αθλήµατος που δεν αισθάνονται συµπιεσµένοι στο κλασικό event του Σαββατοκύριακου).

Παγκοσµίως τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεµένα ως εικόνα µε το κρύο και το χιόνι, την οικογενειακή συνάθροιση γύρω από το τραπέζι και τα γνωστά εδέσµατα της γαλοπούλας, του χοιρινού και όλων των ειδών της κρεατικής γαστριµαργίας (εξαιρούνται οι vegan).

Επειδή όλα αυτά µπορεί κανείς να τα βρει παντού, είναι ίσως ευκαιρία να αναζητήσουµε το καινούργιο, το διαφορετικό, ως προσφορά και για τα εκατοµµύρια των επισκεπτών που αναζητούν εκείνο που δεν µπορούν να βρουν στη δική τους χώρα.

Από εκδηλώσεις µέχρι προσφερόµενα τοπικά προϊόντα, αντί να επιχειρείς να µοιάσεις για παράδειγµα στην Αυστρία ή την Ελβετία, να γίνεις η ιδιαίτερη και ξεχωριστή Ελλάδα. Ακόµα και µε την µπάλα... Και όλα αυτά δεν είναι ένα ακόµα σχέδιο της παγκοσµιοποίησης για τον αφανισµό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, ηθών και εθίµων της χώρας.

Αντιθέτως, αφήνουν τους ντόπιους να απολαµβάνουν µε άνεση αυτά που τους αρέσουν και ανοίγουν τις δουλειές πέρα από τα όρια που έχουν µάθει µέχρι σήµερα.

Boxing Day