Απόψεις|04.10.2020 07:38

Η μη εργασία είναι κάτι περισσότερο από την ανεργία

Άντζελα Ζιούτη

Η αγγελία που διάβασε ο Νίκος Γ. το έλεγε ξεκάθαρα: ο υποψήφιος για τη θέση του ζαχαροπλάστη σε γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων πρέπει να διαθέτει πρωτοβουλία, θετική ενέργεια, γρήγορη σκέψη και δράση, εξωστρεφή προσωπικότητα και ομαδικότητα. Και φυσικά πρέπει να γνωρίζει πώς να κάνει γλυκά. Προφιτερόλ, τιραμισού, μπακλαβάδες, καριόκες, τούρτες γενεθλίων και για το Πάσχα αφράτα τσουρέκια. Ο Νίκος Γ. σχημάτισε γρήγορα τον αριθμό του τηλεφώνου στο κινητό του. Ήξερε ότι είχε όλα τα προσόντα που ζητούσε ο εργοδότης. Και ήξερε να κάνει και καταπληκτικά γλυκά. Πώς το έμαθε; Σπουδάζοντας στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ. Οι οποίες είναι ουσιαστικά μία απάντηση στις ανάγκες της οικονομίας, παρέχοντας στους εκπαιδευόμενους τις αναγκαίες δεξιότητες για προσωπική εξέλιξη και ενεργό συμμετοχή στον εργασιακό βίο.

Και ένας ικανός εργαζόμενος ενισχύει τις επιδόσεις της επιχείρησης, την ανταγωνιστικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, ενώ μακροσκοπικά αποτελεί τον άξονα της επιτυχημένης πολιτικής απασχόλησης. Ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού δημιουργεί ή στελεχώνει επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα η ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί διέξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με σύνδεση με τις πραγματικές ελλείψεις της αγοράς και επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας.

Ο Νίκος Γ. σπούδασε λοιπόν σε ανώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο, πριν από την είσοδο του στον επαγγελματικό βίο. Ή μάλλον όχι. Παράλληλα με το σχολικό περιβάλλον, εντρυφούσε ήδη και στο εργασιακό περιβάλλον, αφού έκανε ήδη την πρακτική του σε ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Και μάλιστα εκτός από τα πολύτιμα μυστικά ζαχαροπλαστικής, λάμβανε μισθό, ασφάλιση και ένσημο.

Ύστερα είναι το άλλο. Μία χαρούμενη είδηση που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στους εκπαιδευτικούς των σχολών ΟΑΕΔ. Αφού το βραβείο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Μαθητεία στην κατηγορία Καθηγητές απονεμήθηκε στην εκπαιδευτικό του ΟΑΕΔ και Διευθύντρια της 2ης ΕΠΑΣ Μαθητείας Θεσσαλονίκης, Αγγελική Φιλιππίδου από την Επίτροπο Απασχόλησης Marianne Thyssen. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τελετής λήξης της 2ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Επαγγελματικών Δεξιοτήτων με θέμα «Παρουσιάζοντας την αριστεία και την ποιότητα στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» που φιλοξενήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι σχολές του ΟΑΕΔ ως ισχυρός θεσμός πλέον δεκαετιών στην επαγγελματική εκπαίδευση προσφέρουν γενναιόδωρα εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση ταυτόχρονα με το βάπτισμα στον επαγγελματικό στίβο. Συμβάλλουν στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων των σπουδαστών τους και άρα στην προαγωγή της προσωπικής και της επαγγελματικής εξέλιξης. Η εργασία βρίσκεται στο προσκήνιο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μάθησης πραγματοποιείται στον χώρο εργασίας.

«Η εργασία είναι κάτι περισσότερο από την εργασία. Και η μη εργασία είναι κάτι περισσότερο από την ανεργία» έλεγε ο κοινωνιολόγος Robert Castell. Αλλά ο Νίκος Γ. δεν θα μείνει ποτέ άνεργος.

ΟΑΕΔσχολές