Απόψεις|28.12.2018 14:43

Λαός και Κολωνάκι

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Υπάρχει µυστήριο, νεωκόρος, πρεσβυτέριο, εφηµέριος, µάρτυρες της έκρηξης και πολλοί Πουαρό πρόθυµοι να λύσουν το µυστήριο από τηλοψίας. Ενέχει όµως και στοιχεία από παλαιά ελληνική ταινία: Κολωνάκι και κοινωνική αδικία, την οποία προφανώς οι τροµοκράτες είχαν υπόψη να καταπολεµήσουν τραυµατίζοντας καντηλανάφτες και αστυνοµικούς.

Κοινωνική αδικία βίωνε και ο Χατζηχρήστος (1921-2001), ως γαλακτοπώλης, στην ταινία «Λαός και Κολωνάκι», που γυρίστηκε το 1959 και αποτελεί πλέον εθνική παράδοση πιο εµπεδωµένη από την 25η Μαρτίου, δεδοµένου ότι προβλήθηκε ένα εκατοµµύριο φορές στην τηλεόραση. Πολλοί Ελληνες αγνοούν τις εµφύλιες έριδες της επανάστασης του 1821, ουδείς όµως αγνοεί ότι ο γαλακτοπώλης Χατζηχρήστος ήταν ερωτευµένος µε τη Ρίκα ∆ιαλυνά, που υποδυόταν την πρώην πλουσία, πλην πτωχεύσασα, δεσποινίδα Ντέντη. Και καθότι ο Χατζηχρήστος ήταν φτωχός επαγγελµατίας, η πολύφερνη Ντέντη τού µιλούσε µόνον όταν ψώνιζε γιαούρτι.

Το 1959 ο Γιάννης ∆αλιανίδης έβαλε τον γαλακτοπώλη να κερδίζει το ΠΡΟΠΟ, που µόλις είχε καθιερωθεί. Ετσι λύθηκε το πρόβληµα του Χατζηχρήστου. Κέρδισε, πλούτισε, αντιλήφθηκε ότι η Ρίκα δεν έκανε γι’ αυτόν και προτίµησε την ταπεινή Κάκια Αναλυτή (1934-2002). (Βάζω επίτηδες τα βιογραφικά στοιχεία, για να αντιληφθεί ο αναγνώστης πόσο µακριά στο παρελθόν βρίσκεται αυτή η υπόθεση.)

Αν το έργο γραφόταν σήµερα, και δεδοµένου ότι η Ρίκα ∆ιαλυνά -που παραµένει πανέµορφη και στα 87 χρόνια της- ήταν στην πραγµατικότητα αριστερή, ο σεναριογράφος θα την έβαζε να είναι µέλος παράνοµης οργάνωσης, καθότι ίσχυε ο νόµος 509 και το ΚΚΕ ήταν στην προσφυγιά. Θα την έβαζε επίσης να προσηλυτίζει τον γαλακτοπώλη και λίγο µε το γάλα, λίγο µε τα ρυζόγαλα, να µάχονται το αστικό καθεστώς. Και αφού µεσολαβούσε αυτό το σασπένς, θα ερχόταν το (ισχύον τότε) δωδεκάρι να δροµολογήσει την ένταξη των ηρώων στο καπιταλιστικό σύστηµα.

Το ίδιο συνιστώ στον παρόντα και στους µελλοντικούς υπουργούς Προστασίας του περαστικού πολίτη: Ενα έκτακτο δεκατριάρι ειδικώς για τροµοκράτες. Να µπορούν έτσι οι άνθρωποι, αν κερδίσουν, να αγοράσουν ένα µαγαζάκι και να νοικοκυρευτούν. Εχω µάλιστα την εντύπωση ότι στο Κολωνάκι δεν έχει µείνει ούτε ένα γαλατάδικο και ίσως είναι µια καλή επαγγελµατική λύση. Πόσω µάλλον αν συνδυαστεί και µε µια άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ.

έκρηξη στο Κολωνάκιτρομοκρατία