Απόψεις|28.12.2018 14:45

Γιώργος Παπανδρέου: Κάνω comeback, comeback...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Την τελευταία στιγµή µπαίνουν όλα στη θέση τους. Μόλις τέσσερις ηµέρες πριν από την εκπνοή του 2018, η Φώφη Γεννηµατά πήρε τη µεγάλη απόφαση και οριοθέτησε τις πολιτικές εξελίξεις του 2019. Η αγωνία τελείωσε. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος και µάλιστα στην Αχαΐα.
Σας καλώ, λοιπόν, προσεκτικά και νηφάλια να δούµε όλες τις διαστάσεις της απόφασης που θα µας ανακοινωθεί συντόµως. ∆ιότι έχει πολλές και περίπλοκες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή του τόπου.

Πρώτον: Η επόµενη Βουλή σίγουρα θα έχει έναν Παπανδρέου. Μόνο δύο τρόποι υπάρχουν για να µην εκλεγεί ο Γιώργος στην Πάτρα. Ο ένας είναι το ΚΙΝΑΛ να µη βγάλει βουλευτή Αχαΐας, πράγµα απίθανο, γιατί αν δεν βγάλει στην Πάτρα δεν θα βγάλει πουθενά. Ο δεύτερος είναι όντως... να µη βγάλει πουθενά. ∆ηλαδή να µην πιάσει το 3%. Κάτι που αφού δεν το κατάφερε µέχρι τώρα αµέσως µετά την κρίση και το ∆ΝΤ, είναι σχεδόν αδύνατον να το επιτύχει στη συνέχεια. Λέµε «σχεδόν» γιατί µε τη µετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν µπορείς να κάνεις απόλυτες προβλέψεις.

Ασε που στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αισιόδοξοι γενικώς για το αποτέλεσµα των επόµενων εκλογών. Πιστεύουν και σε διψήφιο αριθµό ποσοστού και σε δύο βουλευτές στην Αχαΐα. Το ερώτηµα είναι βέβαια κατά πόσο το πιστεύει ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου. O νυν βουλευτής που δεν έχει κανέναν, µα κανέναν λόγο να είναι χαρούµενος για προφανείς λόγους.

∆εύτερον: Το ΚΙ∆ΗΣΟ θα µπει τελικά στη Βουλή µέσω του αρχηγού και ιδρυτή του! Και να «σκάσουν οι οχτροί». Το κόµµα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αποκαλέσει -όταν ιδρύθηκε- «ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη» θα µπορεί να διατυπώνει τις θέσεις του. Για να είµαι ειλικρινής, τις έχω ξεχάσει από τον Γενάρη του 2015 που κατέβηκε τελευταία φορά στις εκλογές. Είναι όµως βέβαιο πως θα είναι καινοτόµες, σοσιαλιστικές, µε βάθος και ιδιαιτέρως τολµηρές. Γιώργος Παπανδρέου, λέµε. Το ΚΙ∆ΗΣΟ θα είναι φυσικά τώρα µια απλή συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ. Αλλά και πάλι. Θα είναι εκεί.

Τρίτον (και σηµαντικότερο): Να δω τώρα ποιος από τους συριζαίους -και ιδίως ο Τσίπρας- θα τολµήσει να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο ως «συνεχιστής» του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντε γιατί τρία χρόνια το παραξηλώσανε. Αλλά βρήκανε το κίνηµα σε µια εποχή που ήταν ευάλωτο, εσωστρεφές και σε ανάρρωση. Πλέον µπαίνει τάξη καθότι θα υπάρχει και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής ∆ιεθνούς στην αίθουσα. Θα σηκώνεται απλώς ο Γιώργος Παπανδρέου από το έδρανο, θα χαµογελάει και... «case closed», όπως λένε και στην Αµερική.

ΥΓ.: Καστελόριζο; Ποιο Καστελόριζο;

ΠΑΣΟΚΓιώργος ΠαπανδρέουΚΙΝΑΛ