Απόψεις|11.10.2020 11:49

Κράτος πρόνοιας on Steroids!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο ρόλος του κράτους ανά την υφήλιο, ενισχύεται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το κράτος χρηματοδοτεί τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεασθεί, το κράτος αναλαμβάνει την περίθαλψη των ασθενών, το κράτος ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας. 

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε μάρτυρες της ολικής επαναφοράς του κρατικού μηχανισμού, σε πείσμα όσων επεδίωκαν μέχρι και προ ολίγου, τη συρρίκνωσή του. 

Είναι σαν να βιώνουμε ένα νέο, παγκόσμιο New Deal, όπου το κράτος ρυθμίζει τους κανόνες του παιχνιδιού εν μέσω της πανδημίας, αλλά και αναλαμβάνει το τεράστιο έργο της ανοικοδόμησης. 

Η πανδημία θα εκλείψει σύντομα και το κράτος θα υποστηρίξει υλικά την αποκατάσταση της ζημιάς σε όλους τους τομείς. Είναι σαφές, ότι η αγορά εργασίας δεν θα επιστρέψει στην πρότερη μορφή της.  

Παρακολουθώντας προχθές την συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ιστορικό και φιλόσοφο, Γιουβάλ Χαρίρι, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντική κρατική ενίσχυση στους οικονομικά πληγέντες, ενώ ο Ισραηλινός διανοητής σημείωσε ότι η συμβολή του κράτους θα είναι ολοένα αυξανόμενη. Μάλιστα, το κράτος θα κληθεί να στηρίξει το πλήθος των εργαζομένων, που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο απασχόλησης στην μετά-covid εποχή. 

Σε παγκόσμια κλίμακα, τα κράτη θα πρέπει να εκπαιδεύσουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού, στις νέες τεχνολογίες και στα καινοτόμα επαγγέλματα.  Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι αντιστοίχως, ο άκρατος οικονομικός φιλελευθερισμός και ο περιορισμός του κράτους, θα ανατραπούν. Το κράτος θα εξελιχθεί σε βασικό εκπαιδευτή, εργοδότη και πάροχο κοινωνικών υπηρεσιών. Εκ των πραγμάτων, οι φορολογικές εισφορές θα αυξηθούν κατακόρυφα ενώ εκτιμώ, ότι θα περιοριστεί η ψαλίδα που χωρίζει τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.  

Το κράτος επιστρέφει ισχυρότερο από ποτέ! 

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςπανδημίαεργαζόμενοι