Απόψεις|29.12.2018 18:38

Το «µέλλον της χώρας» πεινάει

Χρήστος Ιερείδης

Χρόνια πολλά. Πώς πήγε η αναµέτρηση µε τη γαλοπούλα; Ένας γνωστός µου έκανε εξτρίµ σπορ χριστουγεννιάτικα. Εφαγε κουραµπιέ στο σαλόνι χωρίς πιατάκι από κάτω. Θέλει, έλεγε, να ζει τη ζωή του στο όριο…Η αίσθηση από τις προσλαµβάνουσες που έχω είναι ότι γενικώς πολλοί πέρασαν καλά. Και θα περάσουν καλά, δεδοµένων των συνθηκών.

Με την ατµόσφαιρα, το κλίµα, τη διάθεση των ηµέρων, ξεχνιόµαστε κάπως. Οµως δεν µπορεί να ξεσφηνωθεί από το µυαλό µου εκείνο που µου είπε ένας γνωστός, πίνοντας καφέ στο πόδι, χαζεύοντας κόσµο να µπαινοβγαίνει στα καταστήµατα. «Υπάρχουν παιδιά που πεινάνε». Ξέρω, δεν είναι είδηση. Στην Υεµένη περί τα πέντε εκατοµµύρια παιδιά απειλούνται από λιµό. Πέντε εκατοµµύρια παιδιά. Μα ο φίλος εκείνος δεν αναφερόταν στην Υεµένη. Για την Ελλάδα της Ευρώπης µιλούσε. Καθηµερινά διανέµονται περίπου 160.000 γεύµατα σε δηµοτικά σχολεία της χώρας.

Ενα κοµµάτι από το «αύριο» της χώρας πεινάει. Χοντρικά ένα στα τέσσερα παιδιά, του δηµοτικού µόνο. Φανταστείτε τι µπορεί να συµβαίνει σε τετραµελή οικογένεια, αν το άλλο παιδί είναι µεγαλύτερο και είναι -έστω- στο γυµνάσιο. Αν δεν µπορεί η οικογένεια αυτή να θρέψει το µικρό, πώς θα θρέψει το µεγάλο που θα έχει κι άλλες ανάγκες. Αυτός ο φίλος µοιράζει καθηµερινά σχολικά γεύµατα σε παιδιά δηµοτικών σχολείων, µεταξύ άλλων, της Μάνδρας, της Σαλαµίνας, του Νέου Κόσµου, των Πετραλώνων. Μπροστά µου είχα έναν Αϊ-Βασίλη. Αν οποιοδήποτε παιδί τέτοιες µέρες περιµένει τον «Αϊ-Βασίλη» για να του φέρει το δώρο που του περιέγραψε στο γράµµα που του έστειλε, φανταστείτε αυτός ο άνθρωπος πώς φαντάζει στα µάτια εκείνων των παιδιών που δεν έχουν να φάνε στο σπίτι τους.

«Με αγκαλιάζουν και µου φιλούν τα χέρια» έλεγε. Ενας υπαρκτός Αϊ-Βασίλης για τα παιδιά που µοιράζει σχολικά γεύµατα. Και πόσοι άλλοι σαν εκείνον. Ποιο Playstation ή Xbox ή όποια άλλη παιχνιδοµηχανή. Τι να κάνει το Μωρουλίνι Κλαψουλίνι ή το παιχνιδόσπιτο Μπάρµπι σε αυτά τα παιδιά. Οι ψαροκροκέτες και τα µπιφτεκάκια τούς δίνουν περισσότερη χαρά. Κάνουµε like στο βιντεάκι που γίνεται, τέτοιες µέρες, viral στα social media µε το παιδάκι που έχει άδειο το κουτάκι του κολατσιού του και όταν επιστρέφει στην τάξη το βρίσκει γεµάτο επειδή οι συµµαθητές του έβαλαν καθένας από το δικό του κολατσιό. Στην αληθινή ζωή τα likes δεν χορταίνουν. Κάθε χρόνο στο πρόγραµµα σχολικών συσσιτίων προστίθενται και νέα δηµοτικά απ’ όλη τη χώρα. Η αυξητική τάση υπολογίζεται στο 20%, από τη σχολική χρονιά 2017- 2018 στην τρέχουσα. ∆εν είναι ανησυχητικό, είναι ανατριχιαστικό.

πείναάστεγοι