Απόψεις|30.12.2018 10:47

Ουάσινγκτον Εμπιστευτικό: Όταν η Κύπρος έχασε το υπερόπλο των S-300

Μιχάλης Ιγνατίου

Η αμαρτωλή υπόθεση του ρωσικού συστήµατος S-300 που ήθελε η Αθήνα και φόρτωσε τον λογαριασµό στη Λευκωσία επανήλθε στην επικαιρότητα µέσω ενός κειµένου του πρώην προέδρου της κυπριακής Βουλής και τότε υπουργού Αµυνας, Γιαννάκη Οµήρου. Οι καταγγελίες είναι συγκλονιστικές και δείχνουν ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σηµίτη δεν ήταν αυτή που µας παρουσιάζουν ακόµη και σήµερα οι υποστηρικτές της στα ΜΜΕ. Η υποχώρηση στα Ιµια της δηµιούργησε απέραντο κοµπλεξισµό και όλες οι αποφάσεις της για την Κύπρο και το Αιγαίο επηρεάζονταν από εκείνη την ήττα.

Όλοι, µε εξαίρεση τον µακαρίτη Γιάννο Κρανιδιώτη, συνωµότησαν για να µην παραδοθούν οι S-300 στην Κύπρο και, σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουµε, συνεννοήθηκαν µε τους Αµερικανούς για να εκβιάσουν τον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ώστε να αποδεχθεί τον απαράδεκτο «συµβιβασµό». Η Κύπρος έχασε τότε ένα υπερόπλο που κόστισε πολλά εκατοµµύρια δολάρια στους Κύπριους φορολογούµενους. Ο Κληρίδης πίστευε ότι µε τους S-300 θα άλλαζε η µοίρα της Κύπρου και η Λευκωσία θα είχε κέρδη στη διαπραγµάτευση. Μερικοί άνθρωποι είναι διάβολοι, αλλά το σύστηµα τους παρουσιάζει σαν… αγγέλους.

Η υπόθεση των S-300 έβγαλε τις µάσκες των πρωταγωνιστών και τους παρουσίασε όπως είναι: ανεύθυνους και εθνικά επικίνδυνους. Τα µέλη της οµάδας που είχε σχηµατίσει ο τότε πρόεδρος της Κύπρου, εκτός ίσως του σηµερινού επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, πιστεύουν ότι οι κ. Σηµίτης, Παπανδρέου, Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος τους εκβίασαν και έκαναν συµφωνίες πίσω από την πλάτη τους. Πιστεύουν και άλλα, για τα οποία απαιτείται ενδελεχής έρευνα, διότι άπτονται των εθνικών συµφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο κ. Κληρίδης εκστόµισε µια σκληρή κουβέντα στον κ. Σηµίτη, που τον εξόργισε: υποστήριξε λίγο-πολύ ότι προδίδεται η Κύπρος, όπως έγινε από την ελληνική χούντα το 1974. Είπε τα εξής: «Το 1967 µια άλλη ελληνική κυβέρνηση, µη δηµοκρατική, απέσυρε τη µεραρχία από την Κύπρο και την άφησε γυµνή. Το 1974 µια άλλη κυβέρνηση, δηµοκρατική, εγκατέλειψε την Κύπρο ανυπεράσπιστη, στον δεύτερο "Αττίλα". ∆εν θέλω να πιστέψω ότι θα συµβεί και τώρα το ίδιο». Επειτα από 20 τόσα χρόνια από τότε, θα µπορούσα να πω ότι αντιλαµβάνοµαι απόλυτα τα αληθινά λόγια του τότε προέδρου της Κύπρου.

S-300Κύπρος