Απόψεις|30.12.2018 18:24

Κισµέτ και εκλογές

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Είναι τα αποτελέσµατα των εκλογών γραµµένα στο Κισµέτ; Γνωρίζει το Πεπρωµένο την κατανοµή των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο που θα προκύψει φέτος; Εχει η Ειµαρµένη υπόψη της τα αδιάθετα υπόλοιπα; Αρµόδιοι να απαντήσουν είναι µόνον οι µάγοι: Τόσο οι παραδοσιακοί, µε καπέλο σαν χωνί, όσο και οι µοντέρνοι, οι οποίοι έχουν ως απογευµατινή δουλειά το βουλευτιλίκι. 

Και οι µεν παραδοσιακοί µάγοι είναι πολύ επιφυλακτικοί στις διατυπώσεις τους, διότι γνωρίζουν από την εποχή της Πυθίας ότι τα πράγµατα µπορεί να στραβώσουν και οι κακές προβλέψεις τους να µείνουν στην Ιστορία. Οι µοντέρνοι όµως µάγοι, που έχουν την πολιτική για δεύτερη δουλειά, γελοιοποιούν την τέχνη, ως ερασιτέχνες που είναι.

Απόδειξη οσάκις βρίσκουν µικρόφωνο δηλώνουν µε κάθε σοβαρότητα ότι στις επόµενες εκλογές το κόµµα τους θα νικήσει. Σε ποιον απευθύνονται τη στιγµή εκείνη; Οχι φυσικά σε εκείνους που είναι βέβαιοι ότι η έκβαση των εκλογών θα κριθεί από πληθώρα ανατρέψιµων παραγόντων.

Αλλά στους άλλους, που κατά βάθος πιστεύουν στο Κισµέτ. Σε αυτούς ο πολιτικός κλείνει το µάτι και ψιθυρίζει: Με κάποιον µυστηριώδη τρόπο, που βέβαια δεν µπορώ να σας τον αποκαλύψω, ήρθα σε επαφή µε το Υπερπέραν. Σας αποκαλύπτω όµως τι είδα: Τη ∆όξα να στεφανώνει το Κόµµα Μου κι εµένα να µετράω ψηφοδέλτια, που όσο τα µετρούσα τόσο πιο πολλά γίνονταν.

Δυστυχώς δεν βρέθηκε ακόµη ο πολιτικός που θα πει προεκλογικώς: «∆εν ξέρω αν νικήσει το κόµµα µου. Μπορεί και να χάσει. Εξάλλου στις προηγούµενες εκλογές πήραµε λίγες ψήφους και είναι εύκολο να πέσουµε κάτω από το όριο του 3%. Γι’ αυτό, αν µας θέλετε στη Βουλή, ψηφίστε µας για να µπούµε». Βρείτε µου έναν τέτοιο πολιτικό και εγώ θα τον ψηφίσω, ό,τι κι αν γράφει το Κισµέτι του. Αρκεί, βέβαια, να το γράφει ευκρινώς το δικό µου.

εκλογές