Απόψεις|29.10.2020 20:52

Ο Διαφωτισμός δολοφονήθηκε στο Παρίσι

Ρόμπερτ Πεφάνης

Στην χώρα που πρωτοστάτησε στο κίνημα του Διαφωτισμού και την απαλλαγή από δεισιδαιμονίες και αμάθεια, παραμένουν ακόμα εστίες τυφλού φανατισμού. Είναι πολύ κρίμα, που καθ’ όλη την ιστορική διαδρομή του Ανθρώπινου πνεύματος, δεν αποδομήθηκαν οι διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, αλλά διατηρήθηκαν, καθώς η ημιμάθεια και ο σκοταδισμός εξυπηρετεί σημαντική μερίδα των κυβερνώντων.

Δεν νοείται στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κόσμο της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Εξέλιξης, η τυφλή υποταγή σε αόριστες, αναπόδεικτες, στα όρια του φανταστικού, παραδόσεις κάθε δόγματος. Δεν δημιουργηθήκαμε «καθ’εικόνα και καθ’ ομοίωση», δεν μας παραδόθηκαν μέσω υπερφυσικών καταστάσεων νόμοι και καθήκοντα.

Οι πάσης φύσεως οργανωμένες θρησκείες δεν εξασφαλίζουν το ευ ζην, τη δικαιοσύνη, την σωτηρία. Η εξέλιξη των Γραμμάτων , της Γνώσης, της Τεχνολογίας βελτιώνουν την Ανθρώπινη παρουσία στη Γη. Η Ιστορία ξεχειλίζει από ρατσισμό, σφαγές, αδικίες που επιβλήθηκαν υπό το πρόσχημα «άνωθεν» εντολών.

Εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν χαθεί στο διάβα των αιώνων, στο όνομα υπερφυσικών μύθων που απέκτησαν δομή και οργάνωση.  Κανένας «θεός» δεν θα ζητούσε ποτέ τον αφανισμό πληθυσμών και ιδεών. Είναι χρέος όλων των σκεπτόμενων ανθρώπων να αποφεύγουν κάθε φανατισμό και να παλεύουν καθημερινά υπέρ της Λογικής.

τζιχαντιστέςΠαρίσιΓαλλία