Απόψεις|05.11.2020 23:57

Πολλά τα… προνόμια που χάνει ο Ερντογάν από Μπάιντεν – Μήπως είναι έτοιμος για παραχωρήσεις;

Μαρία Ζαχαράκη

Ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ έχει εκφράσει μια όχι και τόσο φιλική πολιτική απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν. Δεν έχει περάσει ακόμη πολύς καιρός, είναι νωπά ακόμη στο νου της Άγκυρας τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν στους New York Times τον Ιανουάριο, όταν εξέφρασε την «προθυμία» του να συνεργαστεί με την τουρκική αντιπολίτευση για την εκδίωξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία. Αυτά τα σχόλια όχι μόνο καταδικάστηκαν ευρέως από την Άγκυρα, αλλά θεωρήθηκαν ευθεία απειλή παρέμβασης στην τουρκική πολιτική.

Επομένως, αν νικήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αντιλαμβανόμαστε τί βαρύ κλίμα θα «κουβαλάει» αυτή η επανέναρξη των σχέσεων της Άγκυρας με τη νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. Και με τον πέλεκυ των κυρώσεων για τους S-400 να αιωρείται πάνω από την Τουρκία από την επομένη μίας πιθανής νίκης Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν έτοιμος για παραχωρήσεις

Παρόλ’ αυτά όμως, η σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ είναι απλά… πολύ μεγάλη και πολύ βαθιά για να διαρραγεί τόσο εύκολα. Γι’ αυτό και ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν πιθανότατα θα ψάξουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και την προσωπική τους αντιπάθεια. Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι μία επαναφορά θα είναι δυνατή μόνο με παραχωρήσεις από την πλευρά του και σίγουρα θα επιδιώξει μία ισορροπία με συγκεκριμένα βήματα. Τα οποία δεν είναι επί του παρόντος να αναπτυχθούν, γιατί ακόμη το αποτέλεσμα δεν έχει ξεκαθαρίσει στις ΗΠΑ.

Αλλά –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το επιτελείο του Ερντογάν- τα σχέδια επί χάρτου έχουν ήδη γίνει… Γι’ αυτό και η Άγκυρα ελπίζει ακόμη «δαγκωτά» σε επανεκλογή Τραμπ, προκειμένου να μη χάσει αυτή την προνομιακή σχέση που έχει δημιουργήσει. Διαφορετικά, θα είναι πολλά τα… προνόμια που θα χάσει ή καλύτερα πολύς ο… χρόνος κι ο μόχθος μέχρι να τα ανακτήσει και πάλι. 

εκλογές ΗΠΑΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν