Απόψεις|31.12.2018 16:34

Τα τρολ και οι πολιτικοί τους καθοδηγητές

Αντώνης Γκιόκας

Τις προηγούµενες ηµέρες κυκλοφόρησε στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, από κάποιο φιλικό προς τη Νέα ∆ηµοκρατία ανώνυµο λογαριασµό -τα γνωστά µας τρολ-, µια φωτογραφία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα µαζί µε παιδιά που πάσχουν από σύνδροµο Down, µε τη λεζάντα «Ο Αλέξης µε µέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ».

Χρειάστηκε µόνο µια φωτογραφία του «εχθρού». Προστέθηκε και µια «χιουµοριστική» λεζάντα, κι αυτό ήταν. Η προσωποποίηση της απανθρωπιάς και του κρετινισµού, υπό τον µανδύα του πολιτικού «αστείου». Θα µπορούσε να είναι απλά µία ακόµα βλακεία, από τις χιλιάδες που συναντάς στο ∆ιαδίκτυο. Οµως δεν είναι. Σε λίγα µόλις λεπτά βρήκε ανταπόκριση από δεκάδες άλλους. Εµµισθους ή εθελοντές «κήρυκες» της δήθεν «αριστείας», που θεωρήσαν ότι θα είναι πολύ έξυπνο να «αστειευτούν» µε ανθρώπους µε ειδικές ανάγκες. Γιατί πώς αλλιώς θα µπορέσουν να επιβεβαιώσουν την «ανωτερότητά» τους αν όχι απέναντι στον αδύναµο;

Ετσι, πίσω από την ανωνυµία που τους παρέχουν τα όµορφα και ακριβά κοµπιούτερ ή κινητά τους, µπορούν αυτάρεσκα να εξυµνήσουν τον εαυτό τους και τους συν αυτώ και να καθυβρίζουν ταυτόχρονα µε µειωτικούς χαρακτηρισµούς όσους δεν συµφωνούν µαζί τους. ∆ηλαδή τα «πρόβατα», τους «καθυστερηµένους» και την «πλέµπα» – χαρακτηρισµούς που συνηθίζουν να αποδίδουν στους ιντερνετικούς «καβγάδες» τους. Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα µικρό κοµµάτι του παζλ.

Ενός παζλ που τα µεγάλα του κοµµάτια αποτελούνται από στελέχη των κοµµάτων που διεκδικούν µερίδιο της εξουσίας. Μικρότερο ή µεγαλύτερο. Αν αυτά τα κοµµάτια τοποθετηθούν στη σωστή θέση, γίνεται αντιληπτό ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Ο πολιτικός λόγος αγγίζει -και ξεπερνάει πολλές φορές- τα όρια της χυδαιότητας. Και γι’ αυτό δεν φταίνε τα τρολ, αλλά οι πολιτικοί τους καθοδηγητές.

Βουλευτές, κοµµατικά στελέχη, υπουργοί, που φροντίζουν να ρίξουν πρώτοι τη «γραµµή του µίσους» για τον αντίπαλο µέσα από δηµόσιες τοποθετήσεις τους. Και το επικίνδυνο στην όλη υπόθεση είναι η εξοικείωση του πολιτικού προσωπικού και των πολιτών µε τη χυδαιότητα. Αυτή είναι που µπορεί να οδηγήσει σε άλλες, ολισθηρές καταστάσεις...