Απόψεις|31.12.2018 16:36

Για την υποψηφιότητα Γερουλάνου

Newsroom

Σε µια εποχή που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολυεπίπεδη κρίση, γενικευµένη ανασφάλεια, φυγή, απογοήτευση, παραίτηση, κυνισµό και ιδιώτευση, για ένα σηµαντικό ποσοστό πολιτών της Ελλάδας και της ελληνικής πρωτεύουσας, η καλά προετοιµασµένη, µεθοδική και «αντισυµβατική» διεκδίκηση του ∆ήµου της Αθήνας από τον 52χρονο και επιτυχηµένο κατά την άποψή µου πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Παύλο Γερουλάνο είναι αξιοσηµείωτο νέο.

Η πολιτική, όταν ασκείται ως εµπειρική µάχη αρχών, όταν είναι βιωµατική, όταν είναι συγκεκριµένος προγραµµατικός λόγος, όταν είναι διαβούλευση από κάτω προς τα πάνω, όταν στοχεύει στη διευθέτηση και την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών, όταν ασκείται αδιαµεσολάβητα από πόρτα σε πόρτα, από γειτονιά σε γειτονιά, όπως στην περίπτωση Γερουλάνου, µπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, µπορεί να ανατρέψει προβλέψεις και προσδοκίες, µπορεί να πείσει τους πολίτες για τις ενδεχόµενες δυνατότητές της. Να πείσει τους Αθηναίους και τις Αθηναίες στην περίπτωσή µας πως η συµµετοχή στα κοινά µέσω της πολιτικής είναι ένα χρήσιµο και σηµαντικό εργαλείο, το µόνο ίσως εργαλείο που διαθέτουµε ως κοινωνία σε κρίση για να σταθούµε στα πόδια µας.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για δήµαρχος Αθηναίων, έθεσε ως προτεραιότητές του την καθαριότητα της πόλης και την ασφάλεια των δηµοτών της. Αυτά είναι δυο κεφαλαιώδη βιωµατικά, εµπειρικά, συγκεκριµένα και όχι αφηρηµένα ζητήµατα, που σχετίζονται µε την καθηµερινότητα των πολιτών της Αθήνας, κυρίως δε αυτών που ζουν στις πιο υποβαθµισµένες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Με το κεντρικό του σύνθηµα «Η Αθήνα είσαι εσύ», µε τις συστηµατικές του επισκέψεις στις διάφορες γειτονιές της πόλης και σε συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης των πολιτών της, όπου διαβουλεύεται, κυρίως ακούγοντας τους δηµότες και δευτερευόντως µιλώντας ο ίδιος, µε τη χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, µε τον υπό διάθεση χρόνο που έχει στα χέρια του, ως αποτέλεσµα της έγκαιρης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει πολίτες και αθροίζει δυνάµεις που µπορούν να δηµιουργήσουν πολιτικές και εκλογικές δυναµικές, ανεξάρτητα από τις άλλες υποψηφιότητες, που ίσως κανείς δεν περίµενε όταν ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωνε τη δική του υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση όµως, η υποψηφιότητα Γερουλάνου και ο τρόπος µε τον οποίον πολιτεύεται ο πρώην υπουργός Πολιτισµού, Τουρισµού και Αθλητισµού δεν πρέπει να αντιµετωπίζεται µόνο µε όρους παραδοσιακούς, δηλαδή µε όρους εκλογικής νίκης ή ήττας. Το µέγεθος της υποστήριξης που θα αντλήσει στις δηµοτικές εκλογές ο Παύλος Γερουλάνος θα είναι και µια ένδειξη για το αν πράγµατι οι πολίτες της Αθήνας, έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, είναι διατεθειµένοι να στηρίξουν άλλους πολιτικούς, άλλες πρακτικές και άλλα ήθη

* του Κώστα Καραμάρκου, δημοσιογράφου στη Μελβούρνη

Παύλος Γερουλάνος