Απόψεις|12.11.2020 20:39

Κυριαρχία Μητσοτάκη και προβάδισμα ΝΔ - Ο αντίκτυπος του κορονοϊού

Κώστας Παναγόπουλος

Η πανδημία του κορονοϊού, κυρίαρχο θέμα της καθημερινότητάς μας, επικρατεί και στα ευρήματα της «OPEN ΕΡΕΥΝΑ» του μηνός Οκτωβρίου.   

Η διαχείριση της δεύτερης φάσης της από την κυβέρνηση φαίνεται να κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, σε σχέση με την πρώτη. Η συνολική ικανοποίηση από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέφτει στο 43% (από 54% πριν ένα μήνα), όταν τον Μάιο ήταν 84%. Καθοριστική παράμετρος η αντίληψη του 65% ότι, σε αντίθεση με την άνοιξη, τώρα η κυβέρνηση καθυστέρησε  να πάρει μέτρα.    

Στο πλαίσιο αυτό, το 72% θεωρεί αναγκαία την επιβολή του lockdown, το 22% όμως που κρίνει  ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, αποτυπώνει την κόπωση σημαντικού μέρους της κοινωνίας, ενώ - σε ένα βαθμό - εξηγεί την πιο χαλαρή ουσιαστική συμμόρφωση με τους περιορισμούς που ισχύουν.      

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την αυξημένη κριτική, σε σχέση με τα της πανδημίας, ο συνολικός δείκτης αξιολόγησης της κυβέρνησης, σε 10βαθμια κλίμακα, παραμένει σταθερός στο 5,4. Στο επίπεδο των προσώπων, διατηρείται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που να συγκεντρώνει ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης (44% - με 2% άνοδο σε σχέση με τον Οκτώβριο), έναντι του Αλέξη Τσίπρα που παραμένει στο 23%.  

Σταθερή σε σχέση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου. Για μια ακόμα φορά σημειώνω ότι η αξία της καταγραφής αυτής είναι σχετική, όταν απέχουμε πολύ από εκλογές, είναι, όμως, σημαντικό το ότι τα ποσοστά της ΝΔ παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εκλογική επιρροή από εκείνη του Ιουνίου του 2019, σε αντίθεση με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παραπέμπουν σε μικρότερη. Ανοδική τάση για το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ενώ μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά για Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.    

Η διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, σήμερα, «απειλείται» περισσότερο από τυχόν δικά της λάθη και λιγότερο από την πολιτική  δυναμική των αντιπάλων της.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊός