Απόψεις|13.11.2020 15:06

Απαξίωση των αντιπάλων με διχαστικό λόγο από τον πρωθυπουργό

Βούλα Κεχαγιά

Ας μην μπούμε στην ουσία όσων δεν είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία από τον κορονοϊό. Δηλαδή στην αυτοκριτική που δεν έκανε και στην τάση επίρριψης για μία ακόμη φορά των ευθυνών για τη διασπορά πρωτίστως στους νέους που -φευ- έχουν και την απαίτηση να διασκεδάζουν...

Αυτό που έμεινε ως πικρή αίσθηση από την επτάωρη κουβέντα είναι μία διάθεση του κ. Μητσοτάκη να απαξιώνει με διχαστικό λόγο και πρωτοφανή έπαρση τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κατά την έναρξη της συζήτησης παρότρυνε τους πολιτικούς αρχηγούς να “σεβαστούμε ως προς τον τόνο την κρισιμότητα της κατάστασης” και να μην γίνει “ένας ανούσιος πολιτικός καυγάς”. Κι όμως αμέσως μετά ήταν ο πρώτος που παραβίασε τους κανόνες που ο ίδιος έθεσε.

Ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην χρησιμοποιήσει στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας γιατί είναι “υβρις” , αλλά δεν παρέλειψε να κάνει χρήση της μακάβριας λίστας για να την συγκρίνει με τους θανάτους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρνήθηκε ότι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έθεσε θέμα για τους 40 νεκρούς συνολικά από την γρίπη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή για το προσφιλές τότε θέμα του, την Συμφωνία των Πρεσπών. Επιτέθηκε φωνάζοντας στα κόμματα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου “ρισκάρετε να μετατρέψετε την πορεία σε πορεία πόνου”), προσέβαλε τον πρόεδρο του ΜΕΡΑ25, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αποτυχημένο πρωθυπουργό) και ερμήνευσε την πρόταση για ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής ως πρόταση συγκυβέρνησης.

Το επιμύθιο ήταν πως η χώρα έχει κυβέρνηση αλλά δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση! Να το δεχτούμε ως σωστό; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να κατανοήσει ότι ως πρωθυπουργός της χώρας φέρει την απόλυτη ευθύνη για την έλλειψη προνοητικότητας ως προς την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.  Η κυβέρνηση αφού άνοιξε τον τουρισμό είδε μπροστά της την απειλή του κορονοϊού. Μετά τον 15αυγουστο άρχισε να καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν εγκαίρως από τις διακοπές και να παραμείνουν δύο εβδομάδες στο σπίτι για τον περιορισμό της διασποράς.

Στοχοποίησε τις πλατείες και τους νέους. Αμφιταλαντεύθηκε για τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων. Δίστασε να ανακοινώσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Η κατάσταση της Θεσσαλονίκης δεν προέκυψε ξαφνικά επειδή μέσα σε λίγες ημέρες ο κορονοϊός άρχισε να μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα (επίσημη εξήγηση). Δεν υπήρξε προετοιμασία, πρόνοια, σχέδιο.

Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει από τα κόμματα να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους οφείλει ο ίδιος να δίνει το παράδειγμα. Εκτός εάν θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη στάση είναι η σιωπή των άλλων και οι φωνές του ενός.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚορονοϊόςΑλέξης Τσίπραςπανδημία