Απόψεις|18.11.2020 13:37

1 APC (Anno Post Covidi): Η επόμενη μέρα!

Ρόμπερτ Πεφάνης

O ταχύτατος χρόνος ανταπόκρισης της επιστημονικής κοινότητας που επισφραγίζεται με τη δημιουργία ικανού αριθμού εμβολίων, αποτελεί παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.  Ο Άνθρωπος ολοένα  και περισσότερο ελέγχει το περιβάλλον του και δύναται να το καθορίσει. Είμαστε τυχεροί που επικρατεί η Λογική και η πίστη στην Επιστήμη και την Τεχνολογία και όχι στις δεισιδαιμονίες (αν και υπάρχουν ακόμα εστίες αντίστασης).

Φύσει αισιόδοξος, εκτιμώ πως ο Άνθρωπος θα ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο και η επόμενη μέρα θα αποτελέσει εφαλτήριο ραγδαίας ανάπτυξης. Σύσσωμα τα κράτη έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους, τεχνολογίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα χρειάζονταν υπερδιπλάσιο χρόνο. Έχουμε πραγματοποιήσει τεχνολογικό άλμα δεκαετίας σε λίγους μήνες.

Προφανώς, το σοκ της προσαρμογής, ειδικά στη περίπτωση της τηλεργασίας, θα πάρει χρόνο να ξεπεραστεί, αλλά τα οφέλη θα υπερτερούν κατά κράτος: μείωση κόστους, σταδιακή αύξηση παραγωγικότητας, μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περισσότερος χρόνος με τους αγαπημένους μας.

Επίσης, η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας έχει φέρει τους λαούς κοντύτερα, αντιμέτωπους με έναν κοινό κίνδυνο. Η συνεργασία σε οικουμενική κλίμακα κρατών και φορέων για την σωτηρία του Ανθρώπου, έχει επιδράσει ευεργετικά στον κατευνασμό ασήμαντων ανταγωνισμών μεταξύ εθνών.

Η Ιστορία δείχνει πως περίοδοι πολέμων και πανδημιών ακολουθούνται από περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και πνευματικής εγρήγορσης (ενδεικτικά, η “Belle Epoque” 1880-1914, καθώς και η περίοδος του Μεσοπολέμου, με το πέρας του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου).

Όπως και τώρα.

Κορονοϊός