Απόψεις|19.11.2020 13:44

Υποχρέωση της πολιτείας να ενισχύσει τη δημόσια υγεία

Βούλα Κεχαγιά

Την ημέρα που χάνονται 60 ασθενείς με covid-19, άλλοι 480 συμπολίτες μας δίνουν την μάχη με τον ιό διασωληνωμένοι και την ώρα που σχεδιάζεται η μεταφορά νοσούντων με τρένα και βαπόρια σε νοσοκομεία άλλων πόλεων για να αντέξει το ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας αποφασίζει να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα μας. Για το εμβόλιο που θα παρασκευαστεί και θα διατεθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επομένως και στην Ελλάδα σε χρόνο που δυστυχώς είναι ακόμη πρώιμο να καθοριστεί.

Άλλοι το είπαν «εμπόριο ελπίδας», άλλοι «επικοινωνιακό σόου». Λίγη σημασία έχει. Από την στιγμή που ο Β. Κικίλιας βγήκε από την κυβερνητική καραντίνα (εξαφανισμένος στην πρώτη φάση της πανδημίας) και ανέλαβε έργο βάλθηκε να αποδείξει ότι δικαίως παραμένει ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιπροσθέτως βάλθηκε να διαψεύσει την αξιωματική αντιπολίτευση που πρότεινε τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής μιλώντας για εγκληματικές ευθυνες πως υπάρχει σχεδιασμός για την διαχείριση της πανδημικής κρίσης όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το επόμενο οκτάμηνο... Ως εκ τούτου θα πρέπει να μάθουμε εγκαίρως σε ποιο από τα 1.018 κέντρα θα εμβολιαστούμε και πώς θα στείλουμε SMS για ραντεβού...  

Η κατάσταση είναι σοβαρή. Οι πολίτες θέλουν να δουν φως στο τούνελ, προσβλέποντας στο εμβόλιο, πρωτίστως όμως επιθυμούν να δουν σήμερα ένα στιβαρό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού. Με θωράκιση του ΕΣΥ, δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δωρεάν τεστ covid για όλους, ρεαλιστικές προτάσεις για στήριξη της οικονομίας. Σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες η πολιτεία οφείλει έστω και τώρα να ρίξει το βάρος της στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και να μην επαναπαύεται. Ούτε οι εθελοντικές πράξεις προσφοράς και ήθους που αξίζουν επαίνων αρκούν, ούτε η επίδειξη γραφημάτων για το πώς κάποια στιγμή το εμβόλιο θα φθάσει από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα πείθουν.   

εμβόλιοΚορονοϊός