Απόψεις|07.01.2019 08:44

Ο πόλεµος των φόρων

Έθνος Γνώμη

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση των τιµών έχει σταµατήσει – όπως και ότι πλέον υπάρχουν αρκετές περιοχές στις οποίες παρατηρείται αύξηση της ζήτησης, άρα και ανοδική τάση για τις τιµές των ακινήτων.

Βεβαίως, οι τιµές των ακινήτων συµπιέστηκαν ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της κρίσης – λόγω της παντελούς έλλειψης ζήτησης που προκάλεσε η είσοδος της χώρας στη µνηµονιακή περίοδο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι δεν ήταν µόνο η κρίση, αλλά και ο ίδιος ο τρόπος αντιµετώπισής της που οδήγησε την κτηµαταγορά σε κατάρρευση για µεγάλο διάστηµα: Η υπερφορολόγηση των ακινήτων είναι γεγονός – και οι πρώτες µειώσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση ασφαλώς δεν αρκούν.

Πρέπει να τονιστεί ότι το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται άνοδος και στην οικοδοµή – πράγµα που σηµαίνει ότι το υπάρχον απόθεµα ακινήτων δεν εξυπηρετεί όλους τους επενδυτικούς στόχους που υπάρχουν στην αγορά.

Αν η εξέλιξη αυτή συνοδευτεί από µια διαφορετική φορολογική αντιµετώπιση των ακινήτων, είναι προφανές ότι θα βρεθούµε µπροστά σε µία άνθηση τόσο της οικοδοµής όσο και της κτηµαταγοράς – πράγµα θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη.

Βγαίνοντας από τα µνηµόνια, η Ελλάδα πρέπει να αντιµετωπίσει τα συσσωρευµένα προβλήµατα µε διαφορετικό µείγµα πολιτικής: για παράδειγµα, να επανέλθουµε στην απλή αλήθεια ότι οι µειωµένοι φορολογικοί συντελεστές αποδίδουν τελικά περισσότερα έσοδα! 

κτηματαγοράAirbnbακίνητα