Απόψεις|02.01.2019 14:41

Οι... «εφιάλτες» των Ευρωπαίων

Μάκης Αποστόλου

Η οικονοµική κρίση του 2008 που ξέσπασε στη Γηραιά Ηπειρο, απόρροια του κραχ στην αµερικανική αγορά ακινήτων και της αλόγιστης -εκ µέρους των τραπεζών- χρήσης δοµηµένων επενδυτικών προϊόντων, εδραίωσε τα οικονοµικά ζητήµατα στην κορυφή της λίστας µε τα σοβαρότερα προβλήµατα τα οποία απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.

Μάλιστα, τα επόµενα χρόνια, η είσοδος αρκετών ευρωπαϊκών χωρών σε... µνηµονιακό καθεστώς έβαλε στην καθηµερινότητα του κάθε Ευρωπαίου την πορεία των δηµοσιονοµικών µεγεθών (χρέος, ΑΕΠ, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κ.ο.κ.) αλλά και της ανεργίας.

Ωστόσο, οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών -µε κυριότερη τον πόλεµο στη Συρία- καθώς και οι δραµατικές αλλαγές στο κλίµα άλλαξαν άρδην την κατάσταση στην Ευρώπη.

Σύµφωνα µε την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόµετρου, η µετανάστευση αποτελεί την κυριότερη ανησυχία σε επίπεδο ΕΕ, αφού το 40% των ερωτηθέντων την αναφέρει ως την κυριότερη πηγή ανησυχίας.

Στη δεύτερη θέση, ως σηµαντική πηγή ανησυχίας βρίσκεται η τροµοκρατία (20%), αφού τα τελευταία χρόνια έχουµε γίνει µάρτυρες τροµοκρατικών χτυπηµάτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Αγγλία, Γερµανία).

Το κακό για την Ευρώπη είναι πως, µαζί µε τις παραπάνω δύο βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, φαίνεται ότι επιστρέφει και ο φόβος για τα δηµόσια οικονοµικά των κρατών-µελών (19%) καθώς φιγουράρουν µεταξύ των τριών κυριότερων πηγών ανησυχίας για πρώτη φορά µετά το φθινόπωρο του 2014. ∆εν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι εκτιµούν ότι έκλεισε ένας πολυετής ανοδικός κύκλος ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι θα ακολουθήσει κάµψη, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουµε τη γενικότερη οικονοµική κατάσταση (18%), ωστόσο αξιοσηµείωτη είναι η άνοδος της κλιµατικής αλλαγής, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή ανησυχίας για το 16% των αποκριθέντων, ποσοστό που καταγράφει τη µεγαλύτερη αύξηση (+5 ποσοστιαίες µονάδες). Οι φυσικές καταστροφές που βιώνει όχι µόνο η Ευρώπη αλλά ολόκληρος ο πλανήτης από την κλιµατική αλλαγή ανεβάζουν διαρκώς τη συγκεκριµένη αιτία ανησυχίας.

Οι Ελληνες πολίτες, εκτός από τη µετανάστευση -η οποία επίσης αποτελεί τη βασικότερη ανησυχία (για το 44% των ερωτηθέντων) λόγω και της εισροής χιλιάδων µεταναστών- εξακολουθούν να «πονοκεφαλιάζουν» κυρίως για την οικονοµική κατάσταση (27%) και τα δηµοσιονοµικά µεγέθη της χώρας µας (26%), πιο πολύ από την τροµοκρατία (24%). Υψηλότερες του µέσου ευρωπαϊκού όρου είναι και οι ανησυχίες για την ανεργία (17% έναντι 13%), απόλυτα λογικό αν σκεφθούµε τις «στρατιές» ανέργων που δηµιούργησε η σχεδόν δεκαετής ύφεση στη χώρα µας...

ΑΕΠ