Απόψεις|02.01.2019 14:43

Χρειάζεται άθροιση δυνάµεων

Κατερίνα Τζαβάρα

Ντόναλντ Τραµπ και Σι Τζινπίνγκ το είπαν ξεκάθαρα, προ ηµερών: Αρκετά µε την εκατέρωθεν ένταση, όχι άλλοι «τσαµπουκάδες», τώρα αναζητούµε τρόπους αποκλιµάκωσης κι εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων στον εµπορικό πόλεµο που έχει ξεσπάσει.

Ντόναλντ Τραµπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησαν την ένταση πίσω τους και τώρα αναζητούν στο παρασκήνιο λύσεις που θα διευκολύνουν ταυτόχρονα και παράλληλα τις επιδιώξεις των δυο χωρών.

Τερέζα Μέι και Βρυξέλλες πάσχισαν, βρέθηκαν πολλές φορές προ αδιεξόδου, αλλά επέµειναν για το κοινό συµφέρον των λαών, και τελικά πέτυχαν την εξεύρεση λύσης, ώστε να δώσουν στη λαϊκή εντολή του Βrexit τις παραµέτρους που οι πολιτικοί διαπραγµατευτές κρίνουν απαραίτητες.

Είχε προηγηθεί η προσέγγιση του διδύµου Ντόναλντ Τραµπ και Κιµ Γιονγκ Ουν, οι κοινές πρωτοβουλίες φιλίας µεταξύ των δυο Κορεών, και πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά και στο εσωτερικό των χωρών, µεταξύ αντιτιθέµενων πολιτικών δυνάµεων, υπάρχουν προσπάθειες συνεννόησης, κοινών πολιτικών σε κρίσιµα για τον κάθε λαό ζητήµατα. Στην Κύπρο, την κοντινή µας Κύπρο, για παράδειγµα, η έξοδος από την οικονοµική κρίση τέθηκε εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης. Το ίδιο στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Με τη νέα χρονιά, ίσως όλες αυτές, κι ακόµα περισσότερες περιπτώσεις, θα µπορούσαν να γίνουν παράδειγµα προς µίµηση κι από την ελληνική πολιτική τάξη, η οποία διαγκωνίζεται επί παντός επιστητού. Καλές είναι οι διαφωνίες σε µια δηµοκρατία, γιατί βοηθούν τον πολίτη να σχηµατίσει άποψη. Αλλά στις µέρες µας, που κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, υπάρχουν σαφώς πεδία πολιτικής που δεν χρειάζεται η διαίρεση, αλλά η άθροιση δυνάµεων.

Μέρες που είναι, επανέρχεται από πολλούς το αίτηµα για την εξαίρεση ορισµένων κρίσιµων πεδίων πολιτικής από την ασύνορη κοµµατική αντιπαράθεση: Η αληθινή οικονοµική ανάκαµψη, που θα τη  διαπιστώσει ο πολίτης στο πορτοφόλι του και στις προοπτικές των παιδιών του, µπορεί να είναι ένα τέτοιο πεδίο. Τα εθνικά µας θέµατα, ένα άλλο. Σκέψεις των ηµερών, θα πείτε. Αλλάζει η χρονιά, οι ευχές δίνουν και παίρνουν, ας κάνουµε και µερικές στα πολιτικά µας πράγµατα. Ο πολίτης εύχεται, για να µη φτάσουµε σε καταστάσεις που απεύχεται...

Ντόναλντ ΤραμπΤαγίπ Ερντογάν