Απόψεις|02.01.2019 19:13

Το αφανές χρονοδιάγραµµα

Πάνος Θεοδωρίδης

Αλλά το νέο ηµερολόγιο έργου δεν περιέχει µόνο επετείους και ηµεροµηνίες. Υπάρχει µία αφανής αλλά παντοδύναµη ακολουθία συµβάντων που θα συµβεί οπωσδήποτε, και δεν παίζω τον µάντη Κάλχα. Για παράδειγµα, ο Γενάρης θα εισβάλει µε κοµµένες τις πολλές διαφηµίσεις, οι αγρότες θα ζεστάνουν τα τρακτέρ και ξεκινάνε αφανείς εκπτώσεις. Τον Φεβρουάριο, καρναβάλια και έθιµα, µήπως και ανοίξει πρόωρα κανένα ξενοδοχείο.

Τον Μάρτιο, ένα ξαφνικό κρύο και προεκλογικά ζεστάµατα. Τον Απρίλιο, το Πάσχα πέφτει αργά και δίπλα η Πρωτοµαγιά. Ευκαιρία για σχολικές εκδροµές. Αλλά οι εκλογές, πρώτο θέµα. Φυσικά, η απαραίτητη έρευνα για τα εισαγόµενα αµνοερίφια. Μήνα Μάη, γενικώς ψηφίζουµε. Θα ’χει και τρελές δηµοσκοπήσεις. Ιούνιο µήνα καταφθάνουν οι πρώιµοι τουρίστες και συµµαζεύονται τα θέρετρα που θέλουν µερεµέτια. Ιούλιο ξεκινά η σαββατοκύριακη µετανάστευση από και προς τις πόλεις. Ο Αύγουστος δεν έχει ειδήσεις. Αρχαίο ρητό που δεν ισχύει. Σεπτέµβριος, πολλά έξοδα µε τα σχολικά είδη, διαµαρτυρίες για κενά στις τάξεις, οργίλες δηλώσεις. Οκτώβριος, αν δεν έχουν ήδη γίνει οι βουλευτικές εκλογές, ασχολούµαστε µε την πολιτική. Νοέµβριος, οι θεσµικές καταλήψεις, το Πολυτεχνείο, διαδηλώσεις και ένα νέο «πρόγραµµα εκατό ηµερών».

Τέλος, τον ∆εκέµβριο ανάβουν από νωρίς τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και έλεγχος πόσο πάει η γαλοπούλα. Αναµένεται εκλογή Προέδρου ∆ηµοκρατίας και η συζήτηση ανάβει. Βλέπετε πως σε αυτά τα ζητήµατα η µοίρα µας είναι γραµµένη από πριν. Και εύχοµαι να µείνει έτσι, και να µην το γρουσουζέψουµε περιµένοντας µια φυσική καταστροφή, µια παράλογη αύξηση κάπου, κάπως και κάποτε, καθώς και το καθηµερινό κουτσοµπολιό για τα πρόσωπα της επικαιρότητας, πάντα µε εκπλήξεις.

Πάντως, εν όψει της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21 και πλησιάζοντας η µαύρη επέτειος του ∆ιωγµού του 1922 (εκατό χρόνια), πρόσωπα, όµιλοι, υπηρεσίες και πλήθος συλλόγων θα χτυπάνε υπερωρίες για να προβληθούν αυτές οι στιγµές, που τις θυµόµαστε περισσότερο όταν η χρονολογία είναι στρογγυλεµένη.

Πάσχααργίες 2019