Απόψεις|23.11.2020 19:32

Συμπέρασμα κ. Πέτσα: Γιατροί εδώ και τώρα στο ΕΣΥ

Βούλα Κεχαγιά

Τι αποκάλυψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Ότι μόλις οχτώ ιδιώτες γιατροί σ’ όλη την χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, να εργαστούν στο ΕΣΥ για το διάστημα της πανδημίας, ώστε να ενισχύσουν τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω covid-19.

Σημειωτέον πως οι γιατροί που θα ενταχθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα θα αμείβονται με μισθό 2.000 ευρώ μηνιαίως και παράλληλα, λόγω ειδικών συνθηκών θα έχουν τη δυνατότητα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο.

Το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει από την ισχνή αριθμητικά ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών είναι είτε πως δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την υγεία τους υπηρετώντας σε μονάδες κορονοϊού, είτε θεωρούν ότι τα 2.000 ευρώ δεν είναι αρκετά για τον όγκο και την ευθύνη της δουλειάς στην οποία οφείλουν να ανταποκριθούν, είτε οι συνθήκες της εργασίας τους στον ιδιωτικό τομέα είναι τέτοιες που λειτουργούν αποτρεπτικά για μία παράλληλη απασχόληση με εξαντλητικά ωράρια.

Παράλληλα όμως διαπιστώνεται ότι ο μισθός των 1.300 ευρώ για τον απλό γιατρό στο δημόσιο σύστημα υγείας όχι μόνο δεν επαρκεί αλλά είναι και δυσανάλογος της προσφοράς προς τους ασθενείς και τον τομέα της υγείας γενικότερα.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι στο ΕΣΥ θα έπρεπε εγκαίρως να προσληφθούν γιατροί -κάτι που δεν έχει συμβεί από άποψη- άλλως η κυβέρνηση δεν θα αναζητούσε σχεδόν παρακαλώντας την συνδρομή των ιδιωτών.

Κάπως έτσι αντί να καταγραφεί αξιοσημείωτη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών σ’ αυτό το έκτακτο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας έρχεται μία άλλη πραγματικότητα που φανερώνει πως για να λειτουργήσουν οι -με το σταγονόμετρο- ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί (με αποζημίωση) “αποσπώνται” εκεί γιατροί του ΕΣΥ για να λειτουργήσουν τις μονάδες κατά του covid-19. 

Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση εξακολουθεί να ομνύει στην συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην υγεία και στην σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού (ΣΔΙΤ) για ένα καλύτερο αποτέλεσμα... Προσοχή, γιατί πλησιάζει και το τρίτο κύμα...  

γιατροίΚορονοϊός