Απόψεις|03.01.2019 15:34

«Κλειδί» η οικονοµία

Βούλα Κεχαγιά

Θα µπορούσε η περίφηµη φράση, που αποδίδεται στον γκουρού της επιτυχηµένης προεκλογικής καµπάνιας του Κλίντον το 1992 απέναντι στον Τζορτζ Μπους, να βρει έδαφος και στην ελληνική πολιτική σκηνή; Ασφαλώς και ναι. Το 2019 είναι αδιαµφισβήτητα µια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα χρονιά σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων. Τρεις εκλογικές αναµετρήσεις -όποτε κι αν αυτές γίνουν- δεν τις λες και λίγες.

Πολλοί βεβαίως επιµένουν ότι θα είναι η Συµφωνία των Πρεσπών το θέµα εκείνο που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσµα. Προβλέπουν ότι οι αλλαγές που θα δροµολογήσει η ψήφισή της θα δηµιουργήσουν καταλυτικό κλίµα για τις κάλπες. Αλλοι πιστεύουν ότι θα είναι πιθανές αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Novartis το στοιχείο που θα επηρεάσει την εκλογική συµπεριφορά των πολιτών. Μερικοί πάλι θεωρούν ότι όσα θα λάβουν χώρα περί τη συνταγµατική αναθεώρηση ή την τύχη της πρότασης συµφωνίας µεταξύ Κράτους και Εκκλησίας θα διαµορφώσουν µερικώς την εκλογική τύχη των κοµµάτων. Ολα αυτά δεν θα αργήσουν να φανούν.

Οµως η οικονοµία είναι ο παράγοντας που θα κρίνει τις εκλογές. Και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά. Οι θεσµικές τοµές που επιχειρεί να προωθήσει δεν αποσκοπούν πρωτίστως σε εκλογικά ωφελήµατα, όσο στο να αφήσει ένα αριστερό και προοδευτικό αποτύπωµα στο πέρασµά της. Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι η όποια κυβέρνηση αρέσκεται σε συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις απέναντι στην ασκούµενη πολιτική. Το γνωρίζει πολύ καλά και η αξιωµατική αντιπολίτευση αυτό. Και δεν είναι τυχαίο πως η αντιπολιτευτική ατζέντα της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι µονοθεµατική. Για την οικονοµία ελάχιστα. Η χώρα βγήκε από το τρίτο µνηµόνιο χωρίς να µπει σε τέταρτο, αποφεύγοντας την πιστοληπτική γραµµή στήριξης, η κυβέρνηση δεν έκοψε τις συντάξεις και στον αντίποδα διένειµε κοινωνικό µέρισµα και ψήφισε µέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ για το 2019. Ολο το γαλάζιο αφήγηµα κατέρρευσε. Και η Ν∆ ετοιµάζεται πια να κατέβει στις εκλογές µε σηµαία της το «Μακεδονικό» και όχι την «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης Τσίπρα στην οικονοµία.

Το επόµενο διάστηµα, όσο η αντιπολίτευση θα υπερτονίζει τα λάθη της κυβέρνησης στη Συµφωνία των Πρεσπών, τόσο η κυβέρνηση θα επιδιώκει να ασκεί κοινωνική πολιτική µέσω της οικονοµίας. Κακά τα ψέµατα. Η Ιστορία δείχνει πως πολλές κυβερνήσεις κατέρρευσαν λόγω οικονοµίας, αλλά ελάχιστες αναδείχθηκαν µέσω ανοικονόµητων συναισθηµατισµών 

Συμφωνία των Πρεσπώνελληνική οικονομία