Απόψεις|04.01.2019 14:39

Φως σε όλες τις πλευρές του σκανδάλου Novartis

Έθνος Γνώμη

∆ηλώσεις του ιδίου προσώπου που αλλάζουν ανάλογα µε τον χρόνο και την ιδιότητα, καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, άλλα θυµάται και κατ’ επέκταση άλλα λέει ο «προστατευόµενος µάρτυρας» και άλλα ο κατηγορούµενος.

Είναι πολλά τα στοιχεία του σκανδάλου Novartis που εντυπωσιάζουν προσφέροντας υλικό προς συζήτηση. Αλλά αυτό ενέχει και έναν κίνδυνο που πρέπει εγκαίρως να επισηµάνουµε: να περιοριστεί η δηµόσια συζήτηση στις εντυπώσεις που συχνά συσκοτίζουν την ουσία και, εν µέσω τηλεοπτικών αντεγκλήσεων και ραδιοφωνικών διαξιφισµών παραγόντων, να µείνουν στο σκοτάδι κρίσιµες πλευρές της υπόθεσης.

Διότι οι πολίτες που έχουν αντιληφθεί πολύ καλά τα τεράστια ποσά που κινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια γύρω από το «φάρµακο» και την Υγεία περιµένουν να αφεθεί η ∆ικαιοσύνη απερίσπαστη για να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και να φτάσει στον πυρήνα της, καταλογίζοντας ευθύνες όπου δει, σε όλους όσοι ενέχονται, είτε είναι καθηγητές, είτε πολιτικοί, είτε επικοινωνιολόγοι πολυεθνικών, είτε κάθε είδους µάνατζερ.

Διότι δεν είναι δυνατόν οι απλοί άνθρωποι, που έχουν γονατίσει από τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση, να δουν ακόµα µια φορά να µένουν στο απυρόβλητο, από λάθος χειρισµούς, αµέλειες και παραλείψεις, οι ένοχοι της εγχώριας πλευράς ενός πολυεθνικού σκανδάλου.

Novartis