Απόψεις|04.01.2019 15:14

Επιστροφή στα συνηθισμένα...

Βασίλης Λυριτζής

Tα Feliz Navidad και τα  Happy New Year, και ό,τι καλύτερο εύχοµαι για τη νέα χρονιά και ευτυχισµένο το 2019 ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Με το που φύγουν οι µέρες της αργίας και αρχίσουν οι επιστροφές στην εργασία και η λειτουργία των καταστηµάτων, σταδιακά αποχωρούν από τις κοινωνικές επαφές και τον δηµόσιο λόγο ο εορταστικός λόγος -πράγµα φυσιολογικό- αλλά και η όποια θετική διάθεση γεννά -επίσης φυσιολογικά- το κάθε καινούργιο ξεκίνηµα.

Αντε να περάσει και το Σαββατοκύριακο (συν η ∆ευτέρα), να ανοίξουν και τα σχολεία, να συµπληρωθεί η καθιερωµένη εικόνα-κατάσταση. Ηδη αν ρίξετε µια προσεκτική µατιά στο πάντα «πρωτοπόρο» ∆ιαδίκτυο, θα παρατηρήσετε τους «ψόφους» αργά αλλά σταθερά να υπερτερούν των «ευχών».

Βλέπετε, δεν είναι οι ούτως ή άλλως σηµαντικές δυσκολίες για µεγάλα τµήµατα του πληθυσµού που θα είναι υπαρκτές και παρούσες και το 2019. Είναι οι µόνιµοι πρωταγωνιστές του δηµόσιου βίου που κάνουν ό,τι µπορούν να εξαφανίσουν κάθε πραγµατική ελπίδα καλυτέρευσης και αισιοδοξίας, µιας διαφορετικής προοπτικής από αυτήν που άφηνε πίσω φεύγοντας αυτό το τουλάχιστον αντιφατικό 2018.

Αλλά µπα! Αλλάζουν οι «πρωταγωνιστές» συνήθειες; Εδώ θα είναι και θα µας θυµίζουν την παρουσία τους και οι υπουργοί που γνωρίζουν τους «µυστικούς» µάρτυρες για τη Novartis και λαλίστατα στελέχη της αντιπολίτευσης που θα ξεσκέπαζαν τους «κουκουλοφόρους ψευδοµάρτυρες» που τώρα αγκαλιάζουν. Στο ίδιο έργο θεατές είναι το φιλοθεάµον κοινό, γιατί να περιµένουµε διαφορετική αντίδραση.

Τα ίδια θα ακούσουµε και για το «Μακεδονικό», και για τους «πατριώτες» που αρνούνται, και για τους «προδότες» που ενδίδουν. Γιατί να αλλάξουν οι διαµορφωµένες και βολικές παρατάξεις; Και πού να διαµορφωθούν και νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες (τόσο αρεστές στο παρελθόν σε ορισµένους). Τώρα άλλαξαν τα πράγµατα και πλήθυναν οι λάτρεις της πάσης φύσεως ακινησίας. Βολεύει ποικιλοτρόπως... Είµαστε φαίνεται υπερβολικά αισιόδοξοι όσοι πιστεύουµε στην προωθητική δυναµική που έχει από τη φύση του το κάθε ξεκίνηµα και η ισχύς που έχουν οι δυνάµεις της ανανέωσης.

Αντε ακόµα µια φορά Feliz Navidad µπας και πιάσει...

Novartis