Απόψεις|04.01.2019 15:00

Η τελευταία «πρασινοφρουρός»;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Υπάρχει ένα είδος πολιτικών που παρακολουθώ, στις δηµόσιες εµφανίσεις τους, µε µεγαλύτερη συµπάθεια από τα υπόλοιπα: τους «γραµµιτζήδες».

Τους ξέρετε. Είναι τα στελέχη εκείνα που ανεξαρτήτως σε ποιο πολιτικό κόµµα ανήκουν, στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν∆, στο ΚΙΝΑΛ ή στο Ποτάµι, «κρατάνε τη γραµµή». Με κάθε θυσία (το ΚΚΕ δεν το ανέφερα για προφανείς λόγους).

Εχουν την ιδιοσυγκρασία του «φύλακα». Είναι έτοιµα να πουν εκείνο που πρέπει, όταν πρέπει, ανεξαρτήτως κόστους. Το κυριότερο: Θα υπερασπίσουν αυτό που λέει το κόµµα, όσο αντιφατικό κι αν είναι. Από τα κορυφαία του είδους είναι η Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου.

Εκείνο το βιντεάκι που την έδειχνε σε καθεστώς πώρωσης µε την οµιλία της Φώφης Γεννηµατά στη Βουλή το θυµάστε; ∆εν νοµίζω ότι απέχει ιδιαίτερα από την πραγµατικότητα.

Την τελευταία φορά που την είδα να µιλά δηµοσίως ήταν σε τηλεοπτική συνέντευξη. Εκεί, µέσα σε τρία λεπτά είπε τα εξής: Αρχικά πως -ως ΚΙΝΑΛ- «είναι αποπροσανατολιστικό το να µιλάµε αν θα πάµε µε τους µεν ή µε τους δε». Από την άλλη όµως ότι «η χώρα δεν χρειάζεται ακυβερνησία», ξεκαθαρίζοντας ότι «η κ.

Γεννηµατά το έχει πει πολύ σαφώς: ∆εν θα αφήσουµε τη χώρα ακυβέρνητη».

Το µόνο που µπορεί να καταλάβει κανείς από αυτά είναι πως το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να µας πει πού το πάει µετεκλογικά. Κι αυτό έχει αποκλειστικά δύο εξηγήσεις: Ή δεν έχει αποφασίσει, ή έχει αποφασίσει και δεν το ανακοινώνει.

Ο,τι από τα δύο και να συµβαίνει όµως, η Εύη Χριστοφιλοπούλου δεν θα στο πει. Που να την πιέσεις, να τη βασανίσεις, να την απειλήσεις. Μούγκα. Αντιθέτως θα ισχυριστεί ότι η θέση του κόµµατος είναι... «κρυστάλλινη»!

Η ίδια πάντως έχει την άποψή της. ∆εν θέλει να συγκυβερνήσει για κανέναν λόγο µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Θα προτιµούσα να επιστρέψω στο πανεπιστήµιο παρά να συγκυβερνήσω µε τον ΣΥΡΙΖΑ»! Μάλιστα τα ’βαλε και µε τον Μαλέλη, χαρακτηρίζοντας ατυχείς τις δηλώσεις του περί µη συγκυβέρνησης µε τη Ν∆.

Αυτή όµως η κατηγορηµατική δήλωση σηµαίνει πως η Εύ. Χριστοφιλοπούλου δεν θα συγκυβερνήσει µε τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποτέ; Με κανέναν τρόπο; No way; Οχι βέβαια.
Οπως ή ίδια είπε λίγο αργότερα, «αυτή είναι η δική µου άποψη. ∆εν µπορούµε όµως να κάνουµε προσωπική πολιτική.

Υπάρχει µια γραµµή που  είναι πραγµατική. Είναι η γραµµή του Κινήµατος Αλλαγής που εξυπηρετεί τα συµφέροντα της χώρας».

Κι αν όλα αυτά σας µπέρδεψαν... Καλώς ήλθατε στον θαυµάσιο κόσµο του πρώην ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου όλα µπορούν να συµβούν. Εκεί που πολιτικοί όπως η Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου µπορούν να «στέκουν φρουροί» ακόµη και αν δεν ξέρουν τι ακριβώς φυλάνε.

ΚΙΝΑΛΕύη Χριστοφιλοπούλου