Απόψεις|01.01.2021 14:12

Κάθε νέα χρονιά είναι μία γυναίκα που εγκυμονεί

Άντζελα Ζιούτη

Εσείς άραγε πιστεύετε στην τύχη ή μήπως στο ότι ο άνθρωπος μόνος του δημιουργεί τις ευκαιρίες της ζωής; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε το βέβαιο είναι πως το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα σπάσατε σίγουρα ένα ρόδι. Αφού ακόμη και οι αρχαίοι Έλληνες, πριν μπούνε στο νέο τους σπίτι φρόντιζαν πάντα να σπάνε ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού. Στις μέρες μας, με την αλλαγή του χρόνου βγαίνουμε στην εξώπορτα και σπάμε ένα ρόδι για το καλορίζικο. Κι αν η πρώτη μέρα του νέου χρόνου, συμβολίζει την αναγέννηση και την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής, το ρόδι, συμβολίζει τη ροή δύναμης του σύμπαντος, και θεωρείται σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα θέλατε σίγουρα να βρείτε το «φλουρί» που κρύβεται μέσα στη ζύμη της βασιλόπιτας. Η παράδοση του φλουριού μας πάει πίσω στο Βυζάντιο και συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι και τις μέρες μας. Όποιο μέλος της οικογένειας βρει στο κομμάτι του το φλουρί, θεωρείται ότι θα έχει ευτυχία και η νέα χρονιά θα του πάει καλά.

Αλλά και το πέταλο του αλόγου είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα ευτυχίας και προστασίας από την κακοτυχία. Λέγεται ότι το άλογο που το φόραγε είχε εξαιρετικές ιδιότητες, αφού το πέταλο έχει το σχήμα της ημισελήνου που για πολλούς λαούς είναι αποκρυφιστικό σύμβολο και τέλος είναι σιδερένιο και κρύο, ιδιότητες που κρατούν σε απόσταση τις μάγισσες και τα μαγικά τους. Για τους προληπτικούς το πέταλο για να αποδώσει τις «τυχερές» του ιδιότητες πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα πάνω.

Πολλές οι δοξασίες για την τύχη και τα γούρια. Οι άνθρωποι πάντα έβρισκαν τρόπους να «αναμετρηθούν» με τις δυσκολίες και τις αναποδιές της ζωής. Εφευρίσκοντας τα ρόδια της καλοτυχίας, το μαγικό πέταλο που προσελκύει τη θεά τύχη, το τυχερό φλουρί της Πρωτοχρονιάς.

Εσείς κι αν ακόμη δε σπάσατε το ρόδι, δεν κρεμάσατε στην πόρτα του σπιτιού σας το πέταλο κι αν ακόμη δε βρήκατε φέτος το φλουρί στη βασιλόπιτα, μην πτοείστε. Οι αγνωστικιστές πιστεύουν, ότι την τύχη μας τη δημιουργούμε μόνοι μας με τις πράξεις μας και τη δράση μας. Ευτυχώς.

Κάθε νέα χρονιά είναι μία γυναίκα που εγκυμονεί. Όλοι περιμένουν ανυπόμονα να δουν τι θα γεννηθεί. Καλό ή κακό. Σωστό ή λάθος. Ευχάριστο ή δυσάρεστο. Αλλά σίγουρα καινούργιο.

πρωτοχρονιά 2021