Απόψεις|06.01.2021 16:08

Το πολιτικό όφελος υπερίσχυσε της αναγκαιότητας για προστασία του κόσμου

Βούλα Κεχαγιά

Λίγες μόνο ώρες κράτησε έστω κι αυτή η επίπλαστη ευφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η ανευθυνότητα και κυρίως η χαλαρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διαχείριση καταστάσεων που συνδέονται με την πανδημία δύσκολα αντιμετωπίζονται από ένα πρόχειρο λίφτινγκ στην εικόνα της. Μόλις πριν από μία εβδομάδα ο συνωστισμός κυβερνητικών αξιωματούχων για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δημιούργησε απωθητικά συναισθήματα στους πολίτες.

Και προκάλεσε επικριτικά σχόλια ακόμη και από ένθερμους υποστηρικτές της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή η συμπεριφορά ήταν όμως ένα στοιχείο που αφορά το ύφος της εξουσίας. Τα όσα αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης, ανέμελα, για τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, να επιβληθεί δηλαδή lockdown στη Θεσσαλονίκη παραμονές του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, αποτελούν ένα ακλόνητο στοιχείο εγκληματικής κυβερνητικής αδιαφορίας για την υγεία των πολιτών με στόχο την διάσωση των σχέσεων με την Εκκλησία.

Το πολιτικό όφελος δηλαδή υπερίσχυσε της αναγκαιότητας για προστασία του κόσμου. Το βλέπουμε και στον εορτασμό των Θεοφανίων. Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να ανοίξει τους ναούς και το έκανε. Ούτε «σφραγίσματα», ούτε απειλές «σφραγισμάτων» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κι άντε. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει πρόβλημα να αλλάζει τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι όλοι τον παρερμηνεύουν. Μάς έχει συνηθίσει σ' αυτό. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε πει άλλωστε ότι φταίει ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικέων για την τραγική εξάπλωση του κορονοϊού στην πόλη.

Η κυβέρνηση αισθάνεται άνετα με το συγκεκριμένο θέμα; Ή νομίζει ότι οι "εξηγήσεις" του νέου εκπροσώπου της ήταν επαρκείς και πειστικές; Το ζήτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού είναι μείζον και δεν ξεπερνιέται με ευφυολογήματα ή προκαλώντας την αντιπολίτευση να αποδείξει εκείνη ότι ευσταθούν οι αποκαλύψεις Γεωργιάδη. Αν ο υπουργός είπε πράγματα που δεν έχουν καμία βάση θα πρέπει να λογοδοτήσει στον ίδιο τον πρωθυπουργό για την αναστάτωση που προκάλεσε. Και συγχρόνως η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής που καταδεικνύουν πως ουδέποτε οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μπει σε καραντίνα η Θεσσαλονίκη πριν από το εορταστικό τριήμερο του Οκτωβρίου.

ανασχηματισμόςΚορονοϊόςlockdown