Απόψεις|10.01.2021 09:33

Το αεί αιωρούμενο πολιτικό εκκρεμές

Ρόμπερτ Πεφάνης

Τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, με την «εισβολή» δυσαρεστημένων οπαδών του Τράμπ, στο Καπιτώλιο,  την καρδιά της μεγαλύτερης Δημοκρατίας στον κόσμο, ταρακούνησε κάθε έννοια πολιτικής σταθερότητας και επανάπαυσης.

Η Δημοκρατία ριζώνει όταν υπάρχει ευημερία, ανάπτυξη και προοπτική. Η παρούσα συγκυρία της πανδημίας έχει αντιστρέψει τις παραπάνω συνθήκες. Η πρόσκαιρη ανάπτυξη συγκεκριμένων κλάδων (e-commerce, online υπηρεσίες κ.ο.κ)  δεν δύναται να καλύψει την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της Οικονομίας. Η δε πλειοψηφία των κρατών συντηρούνται μέσω διαρκούς δανεισμού.

Ήδη, έχει αρχίσει να ραγίζει η πεποίθηση ότι η εν λόγω οικονομική πολιτική επαρκεί, καθώς η υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοσιονομικά αδυνάμων κρατών, θα οδηγήσει σε αύξηση φόρων μόλις ξεπεραστεί η πανδημία, καθηλώνοντας την προοπτική ανάπτυξης. Προσφάτως, δια στόματος του Προέδρου Μπολσονάρου, η Βραζιλία κηρύχθηκε σε πτώχευση. Εκτιμάται ότι πέραν της αχανούς Λατινοαμερικανικής χώρας, θα ακολουθήσουν και άλλες πτωχεύσεις κρατών, πιέζοντας ολοένα και περισσότερο τα εύθραυστα δημοκρατικά καθεστώτα.

Η Ιστορία βρίθει παραδειγμάτων όπου οι αντίξοες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ακραίες πολιτικές καταστάσεις.  Η επιβίωση της Δημοκρατίας εξαρτάται πλέον από την ταχύτερη δυνατόν εξάλειψη της πανδημίας.

ΚαπιτώλιοΝτόναλντ ΤραμπΚορονοϊός