Απόψεις|06.01.2019 13:55

Συµφέρουσα ισοπέδωση

Βασίλης Λυριτζής

Έχει ένα τρομερό ταλέντο και συνάµα µια απίστευτη ικανότητα το πολιτικό µας σύστηµα, όταν το θέλει ή όταν το πάρει απόφαση, να ισοπεδώνει το σύµπαν στον δηµόσιο χώρο. Εξαφανίζει τα πάντα από όσα µεγάλα και πολύ σηµαντικά θέµατα µπορεί να απασχολούν την κοινωνία και τα στρέφει εκεί που κοµµατικά βολεύει. Είναι εξάλλου αποδεδειγµένα ο καταλληλότερος τρόπος για την υποβάθµιση και την απαξίωσή τους, κατάσταση που την έχουµε βιώσει πέραν της µίας φοράς.

Το σκάνδαλο Novartis, ένα παγκόσµιο σκάνδαλο µε εµπλοκή και της Ελλάδας, που όπως είναι σε όλους µας γνωστό ερευνάται πολύπλευρα από την ελληνική ∆ικαιοσύνη σε συνεργασία και µε ξένες Αρχές, παρουσιάζει στη χώρα µας διαδικασίες ασύµφορες για την εκκαθάρισή του, µε τον ισοπεδωτικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε στις πρώτες µέρες του νέου χρόνου, τις έρευνες µε βάση ελεγχόµενα στοιχεία, ακόµα και τους µάρτυρες υπό προστασία που από την αρχή η παρουσία τους αµφισβητήθηκε σφόδρα από την αντιπολίτευση ως στηµένων και σε εντεταλµένη υπηρεσία από την κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι «άκοµψες» θεσµικά παρεµβάσεις υπουργών έδωσαν διαδικαστικά «πατήµατα» άρνησης της σοβαρότητας της υπόθεσης µέχρι του σηµείου καταδίωξης των «κουκουλοφόρων», όπως χαρακτηρίζονταν οι προστατευόµενοι µάρτυρες.

Άραγε αυτοί οι χαρακτηρισµοί αφορούν και τον αποκαλυφθέντα κ. Μανιαδάκη; Είναι σαν ουδείς να έχει εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη. Και σε αυτό το σηµείο χρειάζεται µεγάλη προσοχή από όσους ενδιαφέρονται να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Γιατί είναι η ∆ικαιοσύνη που µε κόπο διερευνά τον πιθανό διπλό ρόλο τού µέχρι χθες «προστατευόµενου», υπό το πρίσµα ενός «πονηρού» νόµου που δεν επιτρέπει οι προστατευµένοι να κατηγορηθούν, που εµπόδισε την αναχώρησή του από τη χώρα, αναχώρηση που προφανώς δεν ήταν… διευκόλυνση των ερευνών.

Ούτε βέβαια είναι τυχαία η επίθεση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον κ. Γεωργιάδη ως απάντηση της αντιπολίτευσης στη διά του κ. Πολάκη κυβερνητική κριτική στις δικαστικές καθυστερήσεις. Ας αφήσουν λοιπόν όλοι τη ∆ικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά και ας αποµονωθούν όσοι τεχνηέντως επιδιώκουν τη συγκάλυψη.

Novartis