Απόψεις|13.01.2021 19:53

Αμερικανικές εκλογές και επίθεση στο Καπιτώλιο: H επόμενη μέρα για Μπάιντεν - Τραμπ

Μάριον Καβαλλιέρου

Η άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, η εμμονή του στο μύθευμα της νοθείας και η εμπλοκή του στα γεγονότα της κατάληψης του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου άφησαν άφωνη όλη την υφήλιο. Στην πραγματικότητα αποδείχθηκε περίτρανα η αρχομανία, αλαζονεία και υποκρισία του. Το ίδιο σύστημα που τον  ανέδειξε στην Προεδρία το 2016 εν μέσω Δημοκρατικής Διακυβέρνησης είναι το ίδιο με τώρα που κυβερνούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Πως είναι δυνατόν τότε να λειτούργησε η Δημοκρατία και τώρα να έγινε νοθεία; Η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 3εκ ψήφους παραπάνω από τον Τραμπ το 2016, αλλά σεβάστηκε το εκλογικό σύστημα και δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Το να υποκινήσεις εξέγερση είναι εγκληματική και αξιόποινη πράξη. Υπάρχουν στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, φωτογραφίες σελφι και βίντεο από τους ίδιους τους ταραχοποιούς και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποδεικνύουν τον ηθικό αυτουργό που στοίχισε την ζωή πέντε ανθρώπων και πλήγωσαν την εικόνα των ΗΠΑ διεθνώς. Πιστεύω ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί σε βάθος και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να ενεργοποιηθεί η 25η Τροπολογία που προβλέπει την ανάθεση του Προεδρίας στον Αντιπρόεδρο όταν ο Πρόεδρος αποδειχθεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του.  Η Τροπολογία, σημειωτέον, έχει ενεργοποιηθεί σε ελάχιστες, τυπικές, περιπτώσεις έως σήμερα, μία φορά με τον θάνατο του Τζον Κέννεντυ και μία με την εγχείρηση του Ρόναλντ Ρήγκαν έως ότου ανανήψει. Χρειάζονται τα ¾ των ψήφων το Υπουργικού Συμβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή η 25η Τροπολογία και ακόμα κι αν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι διαχωρίζουν την θέση τους και αποστασιοποιούνται από την συμπεριφορά του Τραμπ, δεν μπορούν να μην σκεφτούν τις αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή. Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή η 25η Τροπολογία.

Χάνοντας την Προεδρία ο Τραμπ, χάνεται η ασυλία που του προσφέρει  η θέση αυτή και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για μία πληθώρα παραβάσεων από φοροδιαφυγή έως σεξουαλική παρενόχληση.  Στο Κογκρέσο δεν θα αντιμετωπίσει δίωξη για την ωμή προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος στην Πολιτεία της Τζιώρτζια αλλά μόνο για υποκίνηση ανταρσίας. Αυτό συνεπάγεται τον οριστικό αποκλεισμό του από την υποψηφιότητά του σε εκλογές στο μέλλον, την απώλεια της ισόβιας σύνταξης του, την απώλεια της αποζημίωσης για έξοδα μετακίνησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων τον χρόνο και την απώλεια προστασίας που του παρέχονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η Δημοκρατία όμως λειτουργεί και έτσι στις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε όχι μόνο την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Τζον Μπάιντεν αλλά και την μετάβαση του Κογκρέσου στα χέρια των Δημοκρατικών που θα κινήσει όλη την διαδικασία. Προσδοκούμε την σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής στην χώρα.

Ντόναλντ Τραμπαμερικανικές εκλογέςΤζο ΜπάιντενΚαπιτώλιο