Απόψεις|19.01.2021 13:23

Ανοιχτά δικαστήρια με ασφάλεια και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Μιχάλης Καλαντζόπουλος

Τα ελληνικά Δικαστήρια το έτος 2020 παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή για σχεδόν πέντε μήνες. Αν, στο χρονικό διάστημα αυτό, προσθέσουμε και το διάστημα των θερινών διακοπών και των εορτών, η λειτουργία τους περιορίστηκε στο ελάχιστο. Στη χώρα πλέον δεν απονέμεται δικαιοσύνη. Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης όμως, είναι θέμα Δημοκρατίας. Η δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, αλλά και πυλώνα ορθής λειτουργίας της οικονομίας. Αντί του ανοίγματος των Δικαστηρίων η κυβέρνηση εισηγήθηκε μονομιάς το άνοιγμα εν συνόλω του λιανεμπορίου και η επιτροπή λοιμοξιολόγων το αποδέχτηκε.

Γιατί όμως η δικαιοσύνη παραμένει κλειστή, όταν οι άλλες εξουσίες (νομοθετική και εκτελεστική) λειτουργούν κανονικά;

Και το Μάρτιο του έτους 2020 ας αναγνωρίσουμε ότι λόγω του πρωτόγνωρου της παγκόσμιας υγειονομικής κατάστασης και του περιορισμένου χρόνου τα Δικαστήρια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν. Σήμερα όμως, σχεδόν ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Τα δικαστήρια μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά; Πληθώρα διαδικασιών μπορούν να λειτουργήσουν, αρκεί να το θέλουν όλοι. Η εκτελεστική εξουσία, οι δικαστές, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικηγόροι.

Οι πολίτες πάντως το θέλουν και το έχουν ανάγκη, καθώς, όλο αυτό το διάστημα, έχει ανακύψει πληθώρα νομικών ζητημάτων τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν λόγω των κλειστών δικαστηρίων.

Η εκτελεστική εξουσία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι και σήμερα κινείται με αργούς ρυθμούς. Πολιτική βούληση για επαναλειτουργία της δικαιοσύνης δε φαίνεται να υπάρχει. Οι πρωτοβουλίες για θωράκιση των δικαστηρίων απέναντι στον ιό ελάχιστες. Κονδύλια για την θωράκιση των δικαστηρίων  δεν έχουν διατεθεί.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι, υπό την ανοχή του Υπουργείου και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στην πράξη αρνούνται να εργασθούν, επωφελούμενοι επί της ουσίας της κατάστασης που επικρατεί. Η εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων  σχεδόν ανύπαρκτη. Μια επίσκεψη στους χώρους των Δικαστηρίων με την εικόνα των άδειων γραφείων το αποδεικνύει περίτρανα.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, αν λάβουμε υπόψη και τις  κατά καιρούς  ανακοινώσεις της Ένωσής τους, δεν επιθυμούν επουδενί την λειτουργία των Δικαστηρίων, υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες. Παρά ταύτα και παρά τις αρχικές "δεσμεύσεις", περί ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης και έκδοσης αποφάσεων για τις υποθέσεις που έχουν ήδη εκδικασθεί, η αναμονή ως προς την  έκδοση αποφάσεων σε πολλές των περιπτώσεων και με συγκεκριμένα παραδείγματα, ξεπερνά και το έτος.

Οι δικηγόροι από την πλευρά τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Η αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας τους με κυβερνητική εντολή και χωρίς οικονομική ενίσχυση (ας υπομνησθεί ότι έχουν χορηγηθεί μόνο 600 ευρώ) από το Μάρτιο του έτους 2020,  έχει οδηγήσει ένα ολόκληρο κλάδο σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση παρά το προεκλογικό αφήγημά της περί ενίσχυσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας και των ελευθέρων επαγγελματιών, φάνηκε αναξιόπιστη ως προς τις δεσμεύσεις της. Κανένα σχέδιο, ουδεμία πρόνοια. Νομοθετική προχειρότητα του αρμοδίου Υπουργείου, αφωνία ως προς τα κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την απονομή δικαιοσύνης και ένας Υπουργός  χωρίς ουσιαστική γνώση των θεμάτων του Υπουργείου του. Οι όποιες προσπάθειες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προς επιβοήθηση των οικονομικά ασθενέστερων μελών τους με την χορήγηση βοηθημάτων, δε δύνανται εκ των πραγμάτων να  καλύψουν το κενό της οργανωμένης πολιτείας.

Η επαναλειτουργία των Δικαστηρίων αναγκαιότητα! Πως; Με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, με χωρισμό των υποθέσεων/πινακίων σε συγκεκριμένες ώρες , με χρήση των νέων τεχνολογιών, είναι εφικτό η δικαιοσύνη να επαναλειτουργήσει πάραυτα. Είναι η μόνη λύση για τη Δημοκρατία, αλλά και για την οικονομία ατμομηχανή της οποία είναι η ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι το θέλουν και θα το υπηρετήσουν με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος. Οι υπόλοιποι συλλειτουργοί το θέλουν ; Το αρμόδιο Υπουργείο και η Ελληνική Πολιτεία;

Οι δικηγόροι απαιτούν να βρεθούν πάλι στο φυσικό τους χώρο, τα Ελληνικά Δικαστήρια, με αξιοπρέπεια και με υγειονομική ασφάλεια!

ΔικαιοσύνηδικαστηριαΚορονοϊός