Απόψεις|20.01.2021 15:34

Ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν: Τι φέρνει ο νέος Πρόεδρος - Τι αφήνει πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ

Μάριον Καβαλλιέρου

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την ιστορική στιγμή που θα ορκιστεί ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν. Τα τελευταία 125 χρόνια η διαδικασία ήταν η ίδια. Ο απερχόμενος Πρόεδρος παρέδιδε τα χαρτοφυλάκια, ενημέρωνε τον νέο Πρόεδρο για τις κρατικές υποθέσεις και παρακολουθούσε την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου. Η σύζυγός του ξεναγούσε την νέα Πρώτη Κυρία στον Λευκό Οίκο σε ένδειξη καλής συνεργασίας και αβρότητας. Παρόλο που η διακυβέρνηση πάντα άλλαζε χέρια μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, μερικά πράγματα παρέμεναν ίδια. Το έθνος αισθανόταν εμπιστοσύνη ότι η νέα Κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, το νόμους και την τάξη και θα εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που θα προάγουν την ευημερία και την ασφάλεια. 

Η σημερινή ορκωμοσία του 46ου Προέδρου είναι πολύ διαφορετική. Ήδη σε συνθήκες πανδημίας που επέφεραν την απώλεια 402.000 προσώπων και 6,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις έκλεισαν η μία μετά την άλλη ανεβάζοντας την ανεργία σε επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, οι πολίτες έζησαν πρωτοφανείς καταστάσεις βίας ενάντια στους έγχρωμους από το καλοκαίρι κι ύστερα που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος Black Lives Matter (Η Ζωή Των Μαύρων Eχει Αξία). Σε τρεις λέξεις χώρεσε η απελπισία και η οργή των πολιτών για τις διώξεις και την αδικία που υφίστανται οι συνάνθρωποί τους. 

Το αποκορύφωμα της εμπρηστικής ρητορικής Τραμπ και των έμμεσων ή άμεσων προτροπών του να μην δεχθούν οι οπαδοί του το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, έσκασε ως βόμβα με την κατάληψη του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου. Ο κόσμος όλος είδε στους δέκτες του αφηνιασμένους ακροδεξιούς να σκαρφαλώνουν από τα μπαλκόνια, να σπάνε παράθυρα και πόρτες, να λεηλατούν έργα τέχνης και να παραβιάζουν γραφεία. Αν τότε μόνο το υποψιαζόμαστε, τώρα είμαστε σίγουροι ότι οι ταραχοποιοί δρούσαν κατόπιν εντολών και είχαν πρόθεση να πάρουν ως ομήρους τα πρόσωπα που συνεδρίαζαν για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

AP

Βρέθηκαν και τα σκοινιά και οι ταινίες με τις οποίες θα τους έδεναν και θα τους έσερναν στο ικρίωμα. Βρέθηκε ο οπλισμός τους και καταγράφηκαν στις κάμερες ασφαλείας οι διάλογοι και οι κραυγές τους. Οι φρουροί δεν προέβαλαν αντίσταση στους στασιαστές και το Μέγαρο της Δημοκρατίας βεβηλώθηκε. Η κοινωνία είχε να ζήσει τέτοιες εφιαλτικές στιγμές από την εποχή του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και πίσω. Πενήντα έξι χρόνια προσπαθειών για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη καταστράφηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια Διακυβέρνησης Τραμπ. Το έργο της επαναφοράς της αρμονίας στις σχέσεις των ανθρώπων και στην καθημερινότητα της ζωής τους είναι δύσκολο για τον Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του. Χρειάζεται κόπος για να χτιστούν οι συνειδήσεις και το ήθος. 

Ως Αμερικανοί βλέπουμε την ορκωμοσία του Προέδρου μας ως μία ευκαιρία να αναβιώσουμε το πνεύμα της ομιλίας του Αβραάμ Λίνκολν στην Ορκωμοσία του το 1865 όταν είπε ότι «πρέπει να εργαστούμε χωρίς μνησικακία έναντι κανενός για να περατώσουμε την αποστολή μας, με συμπόνια προς όλους, με σταθερότητα στην εφαρμογή του δικαίου, όπως ο Θεός επιτρέπει να το κατανοήσουμε, να επουλώσουμε τις πληγές του έθνους μας, να φροντίσουμε αυτούς που πολέμησαν, τις χήρες και τα ορφανά και να πράξουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσουμε μια δίκαια και διαρκή ειρήνη μεταξύ μας και με όλα τα άλλα έθνη». 

AP
Λευκός ΟίκοςΝτόναλντ ΤραμπορκωμοσίαΤζο Μπάιντεν