Απόψεις|21.01.2021 22:54

Για ποια μετριοπάθεια μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Βούλα Κεχαγιά

Στην συνέντευξή του στο περιοδικό «Monocle» o πρωθυπουργός ρωτήθηκε μεταξύ άλλων σε ποια κατάσταση παρέλαβε την χώρα τον Ιούλιο του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης αφού επανέλαβε τα γνωστά περί ενός είδους «λαϊκισμού» που ευδοκίμησε στον τόπο μας μεταξύ 2015 και 2019, πρόσθεσε και το ακόλουθο σχόλιο: «Ήταν μία περίοδος που οι θεσμοί μας αμφισβητήθηκαν. Αλλά εδώ είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Οι Έλληνες ψήφισαν ελεύθερα και εξέλεξαν μία μετριοπαθή κυβέρνηση».

Θα είχε ενδιαφέρον βεβαίως ο πρωθυπουργός να εξηγήσει ποιοι ακριβώς θεσμοί αμφισβητήθηκαν και με ποιον τρόπο από τους «λαϊκιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης να διευκρινίσει τί εννοεί όταν επισημαίνει ότι «οι Έλληνες ψήφισαν ελεύθερα και εξέλεξαν μία μετριοπαθή κυβέρνηση». Τί ακριβώς διαφορετικό θα μπορούσε να συμβεί σε μία Δημοκρατία από το να ψηφίζουν οι πολίτες της ελεύθερα; Ή μήπως επειδή ψήφισαν ελεύθερα δεν εξέλεξαν τους «λαϊκιστές» αλλά τους «μετριοπαθείς»; Όλα αυτά θα άξιζε τον κόπο να απαντηθούν κάποια στιγμή...

Ας σταθούμε όμως στον προσδιορισμό «μετριοπαθής» που αποδίδει ο κ. Μητσοτάκης για την κυβέρνησή του και το κόμμα του. Για πρώτη φορά ίσως στην μεταπολίτευση  καταγράφεται τόσο έντονη αντίδραση της κοινωνίας και των θεσμών της για τον τρόπο αστυνόμευσης, τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να «συμβάλει» σε νομοσχέδια και αποφάσεις που αφορούν την παιδεία και την δημόσια υγεία περισσότερο απ' ό,τι συμβάλλει για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Για πρώτη φορά σε μία «μετριοπαθή» κυβέρνηση συμμετέχουν ακραία δεξιοί υπουργοί με τα «κλειδιά» του υπουργείου των Εσωτερικών να παραδίδονται σε πολιτικό με σκοτεινή πολιτική αφετηρία και με δηλωμένη διάθεση να τελειώνει επιτέλους η χώρα με την Αριστερά. Πρόκειται για την μετριοπαθή κυβέρνηση που συνέχεια της μετριοπάθειας που επέδειξε ως αξιωματική αντιπολίτευση αναγκάζεται σήμερα να λέει δια του πρωθυπουργού της πως στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που υποστήριξε με πάθος ήταν και κάποια γραφικά στοιχεία, άντε και κάποιοι ακροδεξιοί θύλακες.

Αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για μία μετριοπαθή κυβέρνηση. Άλλωστε στα συλλαλητήρια δεν εμφανίστηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά τα στελέχη του κόμματός του, άρα τίποτα δεν μετράει. Κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που συνέβη και με τις αφοριστικές δηλώσεις των μετέπειτα υπουργών του για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο...

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος Μητσοτάκης