Απόψεις|23.01.2021 23:16

Ήρθε η νέα χρονιά, ήρθε και ο φόβος

Άντζελα Ζιούτη

Το έχουμε νιώσει όλοι. Ο φόβος επισκέπτεται τον άνθρωπο κάθε ηλικίας σαν απρόσκλητος επισκέπτης. Το μωρό στη κούνια φοβάται το σκοτάδι, ο εργαζόμενος φοβάται να μη χάσει τη δουλειά του, ο φοιτητής φοβάται μην κοπεί στην εξεταστική, ο αγρότης φοβάται να μην χαλάσει η σοδειά του. Ανασφάλεια, άγχος, δυσφορία, ανησυχία, αίσθηση ανεπάρκειας, σύγχυση, κατάθλιψη, άρνηση, πανικός, παράλυση και, ακόμα, θυμός, μίσος, επιθετικότητα συνοδεύουν τα φοβικά συναισθήματα.

Ακόμη και στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς ο φόβος είναι εδώ. Παρόν. Τι φοβούνται άραγε οι Έλληνες πολίτες ότι θα συμβεί μέσα στο 2021; Κάποιοι ότι θα έχουν αδυναμία πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων τους. Νοίκι, ΕΝΦΙΑ, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα. Κάποιοι άλλοι την απώλεια της θέσης εργασίας τους ή του «λουκέτου» της επιχείρησης τους. Ενώ άλλοι πάλι εκφράζουν φόβους για το μέλλον των παιδιών τους. Όταν αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο θα βρουν άραγε μια αξιόλογη δουλειά  στον τόπο τους; Ή μήπως θα πρέπει να ετοιμάσουν βαλίτσες για το Λονδίνο, το Μόναχο και τον Καναδά;

Κι αν αρρωστήσουν; Αν χρειαστεί ένα υπέρογκο ποσό για μία επέμβαση, το οποίο δεν διαθέτουν καν; Όπως αποκαλύπτει το Βαρόμετρο Ανησυχιών και Φόβου 2021, γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, οι Έλληνες σε μία κλίμακα από το ένα έως το δέκα (στο ένα καθόλου φόβος, ενώ στο δέκα το μέγιστο σημείο της ανησυχίας και του φόβου) είναι προβληματισμένοι για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, Μία κρίση που αντιμετωπίζει σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουν σχετική βαθμολογία 8,0. Για την ύφεση που διέρχεται η οικονομία επίσης ανησυχούν και την βαθμολογούν με 7,0. 

Η σχετική έρευνα δημοσκόπησης πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 σε δείγμα άνω των 500 ατόμων από όλη τη χώρα. Οι Έλληνες πολίτες φοβούνται. Με την  αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους να είναι ο απότοκος της υποχώρησης των εισοδημάτων τους, καθώς πολλές επαγγελματικές τάξεις περνάνε καθημερινά ως άλλος Οδυσσέας ανάμεσα από την «Σκύλλα και τη Χάρυβδη». Η οικονομική αστάθεια που προκάλεσε η πανδημία θυμίζει πράγματι τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας.

Τι είναι τελικά ο φόβος; Στην ουσία, πρόκειται για ένα σύμμαχο που μας προστατεύει από τους κινδύνους. Είναι ένας έμφυτος μηχανισμός που ενεργεί σαν ένα είδος «συναγερμού»  σε καταστάσεις που γίνονται αντιληπτές ως επικίνδυνες.  Μας προτρέπει να αποφεύγουμε αυτό που μας απειλεί και μας ωθεί σε δράση όταν κινδυνεύουμε. Η Ελλάδα του 2021 μοιάζει με ασανσέρ που έχει σταματήσει μεταξύ δύο ορόφων. Οι πολίτες της εγκλωβίστηκαν σε μια οικονομική κατάσταση που δεν μπορούν να πάνε ούτε πίσω, ούτε μπροστά. Λίγο αέρα, βρε παιδιά.

φόβοςΚορονοϊός