Απόψεις|08.01.2019 14:06

Μακριά από κουκουλώµατα

Έθνος Γνώμη

Τα νέα στοιχεία που έρχονται καθηµερινά στο φως για το σκάνδαλο Novartis είναι αποκαλυπτικά τόσο του µεγέθους της ζηµιάς που προκλήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για το Δηµόσιο, ζηµιάς που τελικά όπως όλες οι «ζηµιές» αυτού του τύπου µετακυλίεται στους φορολογούµενους, όσο και της διαπλοκής που διαµορφώθηκε γύρω από το φάρµακο και την Υγεία.

Γιατί όλα αυτά που σιγά σιγά αποκαλύπτονται είναι ο ορισµός της διαπλοκής. ∆εν είναι «κανονικό» και δεν ήταν ποτέ να είναι κάποιος «άτυπος σύµβουλος» υπουργών που λαµβάνουν κρίσιµες για την υγεία µας και τον... προϋπολογισµό της χώρας αποφάσεις και ταυτόχρονα τυπικότατος σύµβουλος φαρµακευτικών εταιρειών.

Δεν είναι «κανονικό» και δεν ήταν ποτέ οι ρυθµοί της έρευνας να είναι τόσο βραδείς ώστε σηµαντικά για την υπόθεση έγγραφα να «ανακαλύπτονται» µόλις χθες!

Δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το µόνο απόστηµα που σπάει αφήνοντας την αποφορά να φτάσει σε όλους µας. Αλλά είναι η πρώτη υπόθεση αυτού του µεγέθους που έχει διεθνείς διαστάσεις οι οποίες ήδη έχουν γίνει -στις κύριες πλευρές τους- γνωστές. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν αυτήν τη φορά να ακολουθηθούν «παραδοσιακές» µεθοδεύσεις, οι οποίες µετατρέποντας τις διαδικασίες σε λαβύρινθο θα κουκουλώσουν τις ευθύνες αφήνοντας ύποπτες διεργασίες και σχέσεις στο σκοτάδι και ενόχους στο απυρόβλητο.

Οι ολότελα διαφορετικές πρακτικές άλλων χωρών, που προσωποποίησαν ευθύνες και καταλόγισαν πρόστιµα, ορίζουν ένα πλαίσιο που κυριολεκτικά µας δείχνει τον δρόµο και το οποίο ουδείς µπορεί να προσπεράσει όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν.

NovartisΔημόσιο