Απόψεις|07.02.2021 19:38

Ικαρία - Μητσοτάκης: Οι πολίτες σπίτι από τις 6 κι ο πρωθυπουργός δείχνει ασέβεια στην κοινωνία

Βούλα Κεχαγιά

Ηταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε στραβά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςθα μεταβεί στην Ικαρία και τους Φούρνους για να επιθεωρήσει την πορεία του εμβολιασμού ήταν η επίσημη αιτιολογία. Σε μία κοινωνία ωστόσο που υποβάλλεται στην δοκιμασία της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό εδώ και μήνες μία τέτοια πληροφορία δεν μπορούσε να είναι και τόσο εύπεπτη. 

Αναντίρρητα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του επιβάλλεται να έχει τη δυνατότητα να μετακινείται ανά την επικράτεια, να περιοδεύει, να επιθεωρεί. Η συγκυρία όμως δεν ήταν ιδανική. Ένα Σαββατοκύριακο στην Ικαρία για επιθεώρηση των εμβολιασμών που γίνονται οριζόντια στον εκεί πληθυσμό και με τις θερμοκρασίες ασυνήθιστα για την εποχή υψηλές, εν μέσω πανδημίας, προκαλεί. Ιδίως όταν συμπίπτει με την επιβολή μέτρων που δοκιμάζουν τις αντοχές μιας κουρασμένης και συγχρόνως αγχωμένης κοινωνίας που αδυνατεί να δει διέξοδο σ’ όλη αυτήν την πανδημική κρίση.

Η προϊστορία δε του πρωθυπουργού που για πολλούς θα μπορούσε να συγγράψει και τουριστικό οδηγό  με βάση τις εξορμήσεις του ακόμη και το αποκαλόκαιρο στα ελληνικά νησιά δεν βοήθησε. Οι πολίτες στο σπίτι από τις 6 κι ο πρωθυπουργός στα νησιά για επιθεώρηση. Συν το γεγονός ότι τα κρούσματα στα συγκεκριμένα νησιά είναι ελάχιστα επομένως η παρουσία ενός πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου έκρυβε και το ρίσκο μεταφοράς και διασποράς του κορονοϊού από τους φιλοξενούμενους επισκέπτες.

Όλο αυτό θα έμενε σε επίπεδο μιας θεωρητικής συζήτησης-ενδεχομένως και υπερβολικής- εάν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν αγνοούσε επιδεικτικά τα μέτρα που η κυβέρνησή του έχει επιβάλει. Ο ίδιος έχει πει εξάλλου ότι η επιτροπή κάνει τις εισηγήσεις, όμως τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Λίγες ώρες πριν από το ταξίδι στην Ικαρία στην ενημέρωση-θρίλερ για τα νέα περιοριστικά μέτρα στις κόκκινες περιοχές η εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Παπαβασιλείου υποστήριζε σε ζωντανή μετάδοση ότι επιδείνωση της κατάστασης και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στις «κρυφές» και «μυστικές» συναντήσεις που γίνονται στα σπίτια. Αποδίδοντας στους πολίτες την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας και όχι στην πραγματικότητα που θέλει την κυβέρνηση να κάνει μαθήματα ακορντεόν.  

Φαίνεται όμως πως για την πολιτεία στα κρυφά και μυστικά κολλάει αλλά στα φανερά δεν κολλάει. Η απόφαση του πρωθυπουργού να γευματίσει στο σπίτι του βουλευτή του κ. Στεφανάδη στον Εύδηλο συνοδεία άλλων 40 ατόμων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η πρωθυπουργική επιλογή έδειξε και ασέβεια προς την κοινωνία και μία στρεβλή αντίληψη για το πώς εφαρμόζονται οι κανόνες

Οι νόμοι και οι κανόνες ιδίως σε έκτακτες συνθήκες εφαρμόζονται οριζόντια και δεν κάνουν εξαιρέσεις. Ισχύουν για όλους και πρωτίστως για εκείνους που τούς αποφασίζουν και τούς επιβάλουν. Κι αυτό είναι κάτι που σαφώς το γνωρίζει καλά ο πρωθυπουργός. Δεν τίθεται θέμα έλλειψης ενσυναίσθησης, αλλά λανθασμένης ερμηνείας της αρχής της ισονομίας στη βάση μιας πρωτοφανούς αντίληψης που σχετίζεται με την εξουσία και τους πολίτες όταν εκείνοι αντιμετωπίζονται ως υπήκοοι.

Χριστόδουλος ΣτεφανάδηςΙκαρίαεμβολιασμόςΚυριάκος Μητσοτάκης